Keresés
Close this search box.

Gyógynövények, illóolajok a hűvös időre

//

A hűvös időben egyre többen köhögnek, tüsszögnek, sokan náthásak. Akinek nincs szüksége antibiotikumra, az hatékonyan kúrálhatja magát a „természet erejével”, gyógynövényekkel és illóolajokkal.

Gyógynövények, illóolajok a hűvös időre

• Echinacea – a bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövényünk, melyet mind a betegségek megelőzésére, mind kezelésére használhatunk. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását már az antibiotikumok megjelenése előtt széles körben alkalmazták a népgyógyászatban. Belsőleg tea, tinktúra, cukorka vagy szirup formájában kapható.

• Hársfa – nemcsak remek idegnyugtató, de hatékonyan enyhíti a meghűléses panaszokat is. Köptető, nyákoldó hatása révén, torokbántalmakon, rekedtségen is segít, emellett izzasztó, lázcsillapító hatással is bír. A hársfateát 60 °C alá hűtve, hársmézzel is gazdagíthatjuk, így megőrizhetjük a méz értékes hatóanyagait.

• Kakukkfű – tüdőre és a hörgőkre kifejtett hatása miatt köptető teák fontos eleme, emellett hatékonyan fertőtlenít is. Illóolaját felső légúti panaszok, hörgő-, torok-, mandula- és gégegyulladásra, sőt rekedtség esetén is alkalmazzák inhalálás és párologtatás céljából.

• Gyömbér – a növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely köztudottan jó emésztési zavarok, émelygés, hányinger enyhítésére, de gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén igyunk gyömbérteát, de főzetéből izzasztó, melegítő, fájdalmat enyhítő fürdőt is készíthetünk.

• Ginzeng – javítja a koncentrációt, az erőlétet, az immunrendszert, segít a betegségekből való lábadozás esetén is, talán emiatt nevezik évezredek óta az „erő gyógynövényének”.

• Homoktövis – kiemelkedő C-vitamin-tartalma mellett B-E-K- és F-vitaminban, valamint esszenciális zsírsavakban is gazdag. Leggyakrabban lekvár, szörp, olaj és őrlemény formájában találkozunk vele, de teaként is fogyasztható. Nagyszerű roboráló, gyulladáscsökkentő, felgyorsítja az influenzából való lábadozást is.

• Eukaliptusz – nyákoldó hatóanyagainak köszönhetően, hamar megszűnteti az orrdugulást, emellett antiszeptikus, erősítő és légzéskönnyítő tulajdonsága miatt inhalálás, párologtatás, nátha és köhögés elleni készítmények, illetve torokfertőtlenítő cukorkák formájában hasznosítják.

• Teafa – vírusellenes hatása mellett remek baktérium- és gombaölő, így ha fertőtlenítésről van szó, biztosan dobogós helyet foglal el. Természetes antibiotikum lévén óriási hasznát lehet venni a téli időszakban: enyhíti a légúti megbetegedések tüneteit, köptető, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Párologtatóba csepegtetve, megtisztítja a lakás levegőjét a kórokozóktól.

Fenti és más gyógynövényekből készített teák, főzetek, tinktúrák mellett használjunk a hűvös időben illóolajakat is, melyekből inhaláláshoz 10-15 cseppet tegyünk fél liter forró vízhez, majd hagyjuk kissé lehűlni, nehogy a gőz megégesse az orr- és arcüregek nyálkahártyájának csillószőreit!

Aromaterápiás fürdőhöz keverjünk össze 6-10 csepp illóolajakat egy evőkanálnyi tejszínnel, zsíros tejjel vagy más olajjal, s ezt adjuk hozzá a nem túl forró (kézmeleg) fürdővízhez. 20 percnél tovább ne üljünk benne!

Dr. Csókáné Török Orsolya
fitoterapeuta
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!