Keresés
Close this search box.

Minden bőrkiütés ekcéma?

//

Az őszi-téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért és a célirányos kezelés érdekében, mivel a különböző bőrbetegségek nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak.

Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző ekcémák. Azonban nem minden viszkető vörös folt vagy plakk hátterében áll allergiás ekcéma.

Bizonyos esetekben az ekcéma hasonló lehet például, a pikkelysömör tüneteihez, vagy felületes gombafertőzéshez. A vörös, száraz, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma tünetei életkoronként is mutathatnak eltéréseket.

Pikkelysömör – vagy orvosi nevén psoriasis – esetén test szerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, a kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek.

Arcon megjelenő bőrpír, viszkető vagy fájdalmas kiütések esetén rosaceara is gondolnunk kell, mely főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség.

A hajas fejbőr viszketéséért gyakran nem sampon okozta allergia, hanem egy gyakori bőrbetegség, a seborrhea a felelős. A tünetek ez esetben a pubertáskor környékén kezdődnek: fokozott faggyútermelés, a hajas fejbőrön, szemöldököknél, orrszárnyi redőben, mellkason kialakuló zsíros, korpázó hámlás és bőrvörösség jellemzi.

Gyakran belgyógyászati problémák állnak a panaszok hátterében. Gyomor-bélrendszeri panaszok, hormonális eltérések vagy lappangó diabétesz is provokálhat bőrtüneteket. A panaszokat lelki probléma, stressz is előidézheti vagy súlyosbíthatja. Ilyen esetekben a sikeres kezeléshez pszichoterápia is szükséges lehet.

A bőrpanaszok kezeléséhez érdemes szakember tanácsát kérni, így megelőzhetők a hosszas kivizsgálások, és a hibás diagnózisok alapján alkalmazott kevésbé hatékony kezelések, azok mellékhatásaival együtt.

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász-allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!