Keresés
Close this search box.

Változókori problémák enyhítése természetes módszerekkel

//

Az amerikai nők egészségügyi szervezete, a Women's Health Initiative egy átfogó tanulmányban foglalta össze a változókori tünetek – például hőhullámok, hangulatingadozások, alvászavarok, csökkent szexuális érdeklődés, hüvelyszárazság – enyhítését, illetve a növekvő szívinfarktus- és csontritkulás-kockázat mérséklését célzó hagyományos hormonpótló terápiák lehetséges veszélyeit.

Változókori problémák enyhítése természetes módszerekkel

A kutatásban több mint 160 000 nő vett részt. A mellékhatások összefoglalójából kiemelhető a mellrákkockázat 26%-kal, a szívinfarktus-kockázat 29%-kal, az agyvérzéskockázat 41%-kal, míg a vérrögképződés kockázatának 50%-kal való emelkedése. Ennek egyik okaként az alkalmazott hormonok nem bioidentikus, azaz a női szervezet által termelt hormonokkal azonos voltát emelték ki, s példaként említették a kémiai szerkezetében eltérő, lovakból nyert ösztrogént és egy szintetikus progesztogént.

Manapság egyre közismertebb alternatíva, hogy természetes növényi alapanyagokkal, vitaminokkal segíthetjük a női hormonok anyagcsere folyamatait, s ezzel is kiegészíthetjük az esetleges bioidentikus hormonterápiát.

Az orvosok csak most kezdik felismerni és komolyan venni az életkor előrehaladásával egyre gyakoribb ösztrogéndominanciát, a női ösztrogén- és progeszterontermelés közötti relatív kiegyensúlyozatlanságot. Ösztrogéndominancia fiatalabb korban is jelentkezhet, de változó korú nőknél a progeszteron hormontermelés gyors csökkenése miatt ez gyakoribb.

A jelzett amerikai tanulmány a megoldási alternatívák között kiemeli a náluk gyakran alkalmazott mexikói vad jam gyökér kivonatát, mely – szakirodalmi adatokkal is megerősített tapasztalataik szerint – nem szájon át bevéve, hanem inkább bőrön keresztül felszívódva, krém formájában hasznosul (kb. 600%-kal) jobban. A vad yam gyökér hatóanyagait emellett a pajzsmirigy egészséges működésének támogatására és a migrénes fejfájás enyhítésére is használják az amerikai nők. Említést érdemel még, változókori panaszokra (pl. hőhullámra) jótékony gyógynövényként a poloskavész és a kínai angyalgyökér. Ezek alkalmazásával jelentős lépések tehetők az egészség és a jó közérzet támogatására a változókorban is.

Dr. Bíró Szabolcs
vegyészmérnök

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!