Keresés
Close this search box.

Aki keveset alszik, könnyen megbetegszik!

//

Kutatások szoros összefüggést találtak az alvás mennyisége, minősége és az immunrendszer működése között. Már egy éjszaka alvásmegvonás is látható elváltozásokat idéz elő a szervezetben, többek között megváltozik a vérben található immunsejtek összetétele. A kialvatlanságot lassan „világjárványnak” tekinthetjük, hiszen a napi alvásmennyiség csökkenése már általános jelenség.

A Sleep tudományos folyóiratban közölt kutatásból kiderül, hogy a napi 6 óránál kevesebbet alvókat könnyebben ledönti lábáról a nátha és ennél súlyosabb betegségek is. Az elégtelen alvás olyan krónikus betegségek megjelenésében is fontos szerepet játszik, mint például a diabétesz vagy a magas vérnyomás. A vizsgálatból kiderült, hogy napi 6 óra alvás mellett a 18-55 év közötti résztvevők gyakrabban lettek náthásak, mint azok, akik napi 7 órát töltöttek pihenéssel. A kockázat az alvásidő csökkenésével egyenes arányban nő. A 6 órát alvók 4,2-szer, az 5 órát alvók 4,5-szer gyakrabban betegedtek meg. A vizsgálatot végző kutatók arról is beszámoltak, hogy az egyébként egészséges emberek szervezetében az alvásmegvonás hatására eltérés mutatkozik abban is, hogy milyen típusú kémiai hírvivők szabadulnak fel az immunrendszer működésében résztvevő sejtekből.

Fontos hozzátenni, hogy a pihentető alvás nemcsak az alvásidő hosszától, de az alvás minőségétől is függ. Ha például valaki stressz vagy egyéb okok miatt nehezen alszik el, az éjszaka folyamán többször felriad, horkol, alvási apnoe tünetei vannak, akkor akár 10-12 óra alvás után sem tud a szervezete regenerálódni. Az alvásproblémák kezelésére nyugtatók, altatók és egyéb orvosi segítség is létezik, melyet panasz esetén érdemes igénybe venni.

A rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és vitaminpótlás mellé a kutatók minimum napi 7 óra alvást javasolnak, hogy elkerüljük a betegségeket.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!