Keresés
Close this search box.

Alternatív terápiák mozgásszervi panaszokra

//

A világ lakosságának kb. 20%-a szenved krónikus fájdalomban, egyharmaduknak saját maguk mindennapos ellátását is akadályozza a fájdalom. A rendszeres testmozgás, wellness életforma és érzelmi kapcsolataink ápolása mellett bizonyos alternatív módszerekkel is sokat tehetünk a fájdalom enyhítésére.

Alternatív terápiák mozgásszervi panaszokra

A csontokat, ízületeket és izmokat érintő elváltozások mellett a helytelen életmód miatt kialakuló hátfájdalom is rendkívül gyakorinak tekinthető. A mozgásbeszűkülés és mozgáskorlátozottság mellett, a fájdalommal élők gyakran hangulatzavaroktól, depressziótól is szenvednek. A krónikus fájdalommal tehát, lelkileg is meg kell birkózni. A kognitív viselkedésterápia, illetve más rövid, dinamikus terápiák hatékonyak az életminőség javításában és a hangulatzavarok enyhítésében.

Szerencsére ma már a mozgásszervi fájdalomcsillapítás számos módszerét ismerjük és alkalmazzuk. A gyógyszeres terápiák mellett hatékonyak az ízületbe fecskendezett anyagok, például a hialuronsav, mely lassabban, de tartósabban fejti ki hatását, mint a szteroidok.

A fizioterápia és hidroterápia hatékony módszerei mellett egyre nagyobb teret kapnak a komplementer terápiák: fitoterápia, hirudoterápia, aromaterápia, homeopátia, masszázs, tens, akupunktúra, relaxációs tréning, tajcsi stb.

A fizikai aktivitás, a mindenkori állapotnak megfelelő testedzés senki számára nem nélkülözhető. Fokozza az izmok, ízületek rugalmasságát, szélesíti a mozgás-terjedelmet, javítja az állóképességet és az izomerőt. A vízben végzett torna különösen hatékony, mivel a vízben csökken az ödéma, tehermentessé válnak az ízületek, a meleg vízben izom-relaxáció jön létre.

Az állapot romlása, a panaszok enyhítése céljából ugyanakkor a pihentetés mellett fontos lehet az ízületek bizonyos szögben történő stabilizálása, fixálása, ami leveszi az ízületre nehezedő teher egy részét, enyhítheti a fájdalmat, az ízület merevségét.

A fájdalomcsillapításban az ízületek enyhe kompressziója (térd-, boka-, könyök-, csuklórögzítő pánt) is szerepet játszhat. Az ízületek enyhe összenyomása csökkenti az ödémát, ezáltal a feszítő fájdalmat is csillapítja.

A komplex, holisztikus szemléletű terápiában fontos szerepük van a gyógynövényeknek és a fitoterápiás készítményeknek is. Ezek célja a káros anyagcseretermékek kiürítése, a gyulladás és a fájdalom mérséklése.

Reumatoid artritisz esetében például a kerti borágó-, ligetszépe- és feketeribizli-magolajnak, az ezekben található gamma-linolénsavnak, a csalánnak, az édesgyökérnek, a kurkumában található kurkuminnak, a paprikából kinyerhető kapszaicinnek lehet terápiás jelentősége.

Az artrózis kiegészítő kezelésére alkalmas készítmények általában az alábbi növényeket, illetve azok hatóanyagait tartalmazzák: árnika virágzat, feketenadálytő-gyökér, fahéj, gyömbér, szerecsendió, tömjén, macskakarom, gyömbér, kurkuma, csipkebogyó, feketebors.

A fájdalom sajnos valamennyi mozgásszervi betegség kísérő tünete. Több humánvizsgálat a fájdalmak csillapításának hatékonyságát tesztelte különféle gyógynövénykivonatok esetében. Ennek alapján többek között az ördögkarom-gyökér, chili paprika, gyömbér, csipkebogyó és fűzfa hatóanyagait emelték ki.

E növények számos, a mozgásszervi betegségek kezelésében alkalmazató készítmény – krémek, gélek, spray-k, tapaszok, masszázs- és fürdőolajok – összetevőit képezik, de megtalálhatók a számos étrend-kiegészítő termékben is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!