Ég, szúr, fáj! Miért fázunk fel?

//

Statisztikák szerint a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken, melyeket valójában nem a felfázás, hanem a hólyagba bejutott kórokozók váltanak ki – igaz ugyan, hogy a hideghatás súlyosbíthatja a panaszokat.

A húgyhólyag-gyulladás leggyakoribb előidézői a baktériumok, főleg bélbaktériumok, (pl. E. Coli). A betegek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében. Előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is előfordulhat. Ha a fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.

Sokan épp kilábalnak a betegségből, a panaszok rövid idő elteltével ismét fellángolnak. Húgyúti fertőzésekre különösen hajlamosít férfiak esetében a prosztata megnagyobbodás, a húgycsőszűkület miatt kialakuló vizeletpangás, nőknél pedig a nőgyógyászati, kismedencei gyulladások és a hormonális tényezők (fogamzásgátlók, menopauza). Mindkét nem esetében rizikótényező a gyakori partnerváltás.

A kezelés megkezdése előtt vizelettenyésztésre van szükség, melynek eredménye alapján, a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikus terápia szükséges. Emellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel.

Hatására hígul a vizelet és csökken a baktériumok koncentrációja is. Fontos a gyakori vizeletürítés, ami megakadályozza a hólyagban a baktériumok gyors szaporodását. Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és a gyógyteák is sokat segíthet.

A fertőzések megelőzésének alapja szintén a bőséges folyadékbevitel és a hólyag gyakori, teljes kiürítése.

Dr. Szűcs László
urológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!