Keresés
Close this search box.

Egészséges téli nassolás

//

Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Pláne, ha mértékletesen és a megfelelő alapanyaggal tesszük! A legjobb választás a téli időszakban a vitamin-raktárak feltöltésére az olajos magvak, valamint az aszalt és szárított gyümölcsök.

Egészséges téli nassolás

Bár az olajos magvaknak (pl. tök- és napraforgómag, dió- és mogyorófélék) köztudottan magas a zsír és a kalória tartalmuk, ám emellett igencsak bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban. Sőt, egyes kutatások szerint akár 30%-kal is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanis kedvező zsírsav összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL koleszterin szintjét. Kiemelkedő E-vitamin tartalmuk hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez is. Egyik aminosavuknak, az argininnek, és omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően még gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A belőlük sajtolt olajok is értékes tulajdonságokkal bírnak.

Tipp: heti 1-2 marék olajos mag nagymértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez!

Az aszalt és szárított gyümölcsök alapvetően egészségesek, főként, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat, amire semmi szükség, hiszen eleve édesek. Itt is fontos mértéket tartani, mert hajlamosak vagyunk – a változatlan cukor- és kalóriatartalom melletti kisebb súlyuk miatt – sokkal többet enni belőlük, mint nyers társaikból. A szárított gyümölcsök nagyrészt megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, csak a C-vitamin mennyisége csökken jelentősen a magas szárítási hőmérséklet hatására. Magas rosttartalmuk pedig elősegíti a megfelelő bélműködést.

Az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók akár desszertként vagy müzlibe, akár sütemények díszítésére, sőt a rántott ételeket is feldobhatjuk, ha a panírba szezámmagot vagy tökmagot teszünk.

Varga Dóra
dietetikus
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!