Előzzük meg a téli sportsérüléseket!

//

Síelés, korcsolyázás, snowboardozás, szánkózás, sőt még téli hóban, jeges utakon való kirándulás, kocogás közben is előfordulhatnak sérülések, balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül kezdünk neki a téli testedzésnek, sportnak. Ne feledjük: az egész éves mozgáshiányt nem lehet egyetlen hét síeléssel bepótolni!

Előzzük meg
a téli sportsérüléseket!

Felvezető tréning

Téli sportok esetében különösen fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció miatt is igénybe veszi a szervezetet, nem is beszélve az izmokat, ízületeket érő fokozott terhelésről. Erre leginkább az idejében, akár hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel, „száraz edzéssel” készülhetünk fel. A leghatékonyabb, otthon is végezhető felkészítő gyakorlatok például a guggolás és a rugózás kombinálása, a páros lábbal jobbról balra szökellés és az egyik lábról a másikra történő szökkenés. Mivel ilyenkor megnő az energia- és vitaminszükséglet, fokozottan kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, a rendszeres folyadékpótlásra és a kellő pihenésre is. Aki valóban komolyan szeretne felkészülni, és biztonságosan szeretne mozogni, érdemes előzetesen egy orvosi vizsgálaton és tanácsadáson is részt vennie.

Helyszíni bemelegítés

A sportolás előtti bemelegítést nem érdemes kihagyni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszer a balesetek elkerülésére. Ha terhelés előtt alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor jelentősen csökkentjük annak esélyét, hogy esetleges baleset folyamán szalagjaink elszakadjanak. Ha mégis sérülünk, ezzel csökkenthető a sérülés mértéke.

Tanulás és felszerelés

A síelés – szakszerűtlenül végezve – komoly balesetek forrása lehet, ezért mindenkinek muszáj megtanulnia az alapvető technikai elemeket, tartásokat, mozdulatokat, a kicsik esetében pedig ugyanilyen elengedhetetlen a folyamatos felügyelet is. A megfelelő felkészülésnek emellett része kell, hogy legyen a kellő fizikai erőnlét is.

Mindemellett lényeges még a jó minőségű és jól védő sportfelszerelés, amely réteges és meleg – a megfelelő hőmérséklet fontos ahhoz, hogy az izmok és szalagok olajozottan működjenek. Mivel síelés közben a térdízületet és a környező izmokat komoly sérülések érhetik, hangsúlyosak a különböző térdrögzítők, illetve a kötés helyes beállítása – amelyhez még felnőttként is bátran kérjünk segítséget szakembertől. Minden újabb szezon előtt idejében és alaposan végig kell vizsgálnunk öltözékünk minden darabját, hogy cserélhessük, javíthassuk, amit kell.

Muszáj koncentrálni!

A téli sportok legnagyobb ellenségei az alkohol és a fáradtság lehetnek. Tévhit, hogy a forralt bor és a röviditalok bemelegítenek! Épp ellenkezőleg: csökkentik a koncentráló képességet, tompítják a reakciókat, és értágító hatásuk miatt a kihűlés esélyét is növelik. A fáradtságot is komolyan kell venni, hiszen aki elcsigázottan erőlteti a mozgást, sokkal könnyebben megsérülhet. Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ebben az időszakban még gyakrabban tartsunk pihenőt.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenfajdalomcentrum.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!