Fertőzés? Immunrendszer? Vajon melyik győz?

//

A kórokozók jórészt cseppfertőzés útján jutnak szervezetünkbe. Megbetegszünk-e vagy sem? Mindez immunrendszerünkön múlik. Manduláink képezik az első védelmi vonalat, így nem csoda, ha az első panaszok torokgyulladásként jelentkeznek. Ne a mandulák eltávolításával kezdjük, erősítsük inkább védekező rendszerünket!

Fertőzés? Immunrendszer?
Vajon melyik győz?

A torokgyulladás a garatnyálkahártya gyulladása, melynek hátterében az esetek zömében vírus áll, így antibiotikummal gyógyítani nem tudjuk. Ilyenkor csak láz- és fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és folyadékpótlás a dolgunk. A vírusos eredetű gyulladások pár napon belül többnyire maguktól is gyógyulásnak indulnak, így nem is igényelnek különösebb kezelést.

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladása. Hátterében általában Streptococcus baktérium eredetű fertőzés áll. Kisgyermekeknél jellemző tünet, hogy nem hajlandó enni, torokfájásra panaszkodhat. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe. Jellemző a láz, a rossz közérzet, fejfájás és hányás. Bakteriális eredetű fertőzés ellen a gyermekorvos általában antibiotikumot ír fel, melyet az előírt adagban és megfelelő ideig kell szedni, az esetleges szövődmények elkerülése érdekében. Tüszős mandulagyulladásban szenvedő gyermek az antibiotikum mellett is lehet lázas 5-7 napig. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.

A torok- és mandulagyulladások kezelésében egyaránt fontos a folyadékpótlásról gondoskodunk. A mézzel ízesített gyógyteák fogyasztásával enyhíteni tudjuk a panaszokat.

A tejtermékek, a dió és a banán nyákképző hatású, ezért érdemes kihagyni az étrendből!

A mandulák – különösen az első életévek során – nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Az orr- és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, melyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A harc közben azonban a mandulák is begyulladhatnak.

Ha pedig a fertőzések nagy gyakorisággal követik egymást, előfordulhat, hogy létrejön egy folytonos duzzadt, krónikus mandulagyulladás. A mandulákat azonban pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani.

A mandulaműtét 3 éves kor felett a következő esetekben lehet indokolt:

Tüszős mandulagyulladás
A klasszikus tüszős mandulagyulladás a várandósság időszakából, a magzati korból származó anyai védettség miatt 3 éves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Ezt a jól körülhatárolt kórképet egy Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és megfelelő antibiotikumra jól gyógyul. Problémát az jelent, ha ezek a fertőzések egy éven belül többször, 4-5 alkalommal ismétlődnek és magas lázzal járnak.

Orrmandula megnagyobbodása
Kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. Így akadályozottá válik az orrlégzés, a fül dobüregének szellőzése, ami krónikus fülgyulladást okozhat. Súlyosabb esetekben a nehezített orrlégzés éjszakai légzéskimaradást, oxigénhiányos állapotot idézhet elő, amihez a megnagyobbodott torokmandulák is hozzájárulhatnak. Mindez végső esetben szükségessé teheti a mandulaműtétet.

Dr. Csányi Márta
fül-orr-gégész szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!