Keresés
Close this search box.

Fürdőfertőzések

//

A nyári strandolást követően, most a hideg idő csalogat egyre többeket a meleg fürdőkbe, gyógyfürdőkbe, ahonnan a kellemes kikapcsolódás, vagy az ízületi fájdalmak enyhülése után a hölgyek gyakran „felfázással”, nőgyógyászati panaszokkal térnek haza.

Fürdőfertőzések

Tudnunk kell, hogy a termálvizek olyan mélységből törnek fel, ahol nem élnek kórokozók, így a fertőzések csak a külső környezetből – például az emberi testről – kerülhetnek a vízbe. A személyi higiénia semmivel sem pótolható! Felmérések szerint, a lakosság mintegy felét érintik a gombás fertőzések. A gombáknál is súlyosabb és gyakoribb megbetegedéseket okozhatnak a különböző vírusok és baktériumok. Ezeket legtöbbször betegek vagy tünetmentes kórokozó-ürítők terjesztik a fürdőkben. Ugyanígy, beteg vagy lázas embernek sem illik közös fürdőbe mennie!

Miért nem fertőződik meg mindenki? Ennek oka, hogy sokak szervezete képes a védekezésre: az egészséges hüvelynyálkahártya, a hüvely megfelelően savas kémhatása, a jó immunrendszer szerencsés esetben kivédi a kórokozók támadását. Ha viszont felborul a hüvely élettani állapota, a hüvelyflóra összetétele kedvezőtlenné válik, legyengül a szervezet, bekövetkezik a fertőzés, annak minden kellemetlen tünetével.

A gombák hüvelyi diszkomfort érzést, törmelékes folyást, viszketést és a nemi szervek kivörösödését, a férfiaknál piros foltokat okoznak. A bakteriális fertőzésekre szintén a nemi szervek viszketése, kivörösödése jellemző. E panaszok észlelésekor ne kísérletezzünk az otthoni öngyógyítással, hanem forduljunk orvoshoz!

Mindezek ellenére, kár lemondanunk a fürdőzés élményéről, néhány „óvintézkedéssel” biztonságosabbá tehetjük azt. Erősítsük hüvelyflóránk stabilitását probiotikus készítményekkel. Fertőzésekre való hajlam esetén használjunk a medencébe merülés előtt és után az intim területen gombaellenes kenőcsöt. Mindig cseréljük le a vizes fürdőruhát! Kellemes fürdőzést kívánunk!

Forrás: ParaMedica magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!