Keresés
Close this search box.

Hormonok és egészség

//

Hangulatingadozások, depresszió, hőhullámok, csökkent szexuális érdeklődés, hüvelyszárazság, korai ráncok, alvásproblémák – a változó korú hölgyek esetében ez mind-mind a hormonális változások számlájára írható. Életmódváltás? Hormonpótlás tabletták, tapaszok vagy krémek formájában? Mit tehetünk, hogy javuljon közérzetünk és az életminőségünk?

Hormonok és egészség

A változókori problémákat döntően a petefészek leállása miatt az ösztrogén hirtelen lecsökkenése okozza, valamint a környezetből a szervezetbe kerülő xenoösztrogének túlsúlyba kerülése a progeszteronhoz képest. Az ösztrogén progeszteronhoz képesti relatív túlsúlyát ösztrogéndominanciának nevezzük.

Az ösztrogén túlsúly komoly veszélyt jelenthet, mivel egyes metabolitjai sejtburjánzást elősegítő hatásúak, így fibrómák, ciszták, miómák, egyéb jó- és rosszindulatú sejtszaporulatok kialakulásához vezethet. Az ösztrogén a sejtosztódást mennyiségi téren befolyásolja, míg a progeszteron a minőségért, a keletkezett hibás sejtek leépítéséért felel.

A hormonpótló terápiák során a hölgyeknek jellemzően csak szintetikus ösztrogéneket javasolnak, de ezzel tovább erősítik az ösztrogéndominanciát. A terápia progeszteronnal kiegészítve lenne teljes. A Women’s Health Initiative (WHI) 160 000 nő vizsgálata alapján készített tanulmányában összegezte a hagyományos hormonpótló terápiák esetleges veszélyeit. A lehetséges mellékhatások között szerepelt a mellrák, a szívinfarktus, az agyvérzés és a vérrög keletkezésének emelkedett kockázata.

A bioidentikus hormonpótlás során olyan gyógynövény alapú készítményeket javasolnak, melyekből a szervezet maga állítja elő a hormonokat. A megoldás első részét olyan növényi ösztrogén jellegű anyagok képezik, melyek segítenek kiüríteni a szervezetből a xenoösztrogéneket. Másodsorban a progeszteron pótlására a mexikói yam gyökér kivonata alkalmas. Ez természetes módon támogatja a megfelelő pajzsmirigyműködést, és védi a szervezetet az ösztrogéndominancia ellen. Tapasztalatok szerint, krém formájában jellemzően 6-szor jobban hasznosul, mint a tápcsatornán keresztül. Ezek használatával jelentősen javíthatjuk az egészségi állapotot, a hangulatot és a közérzetet a változókorban is.

Dr. Bíró Szabolcs
vegyészmérnök

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!