Keresés
Close this search box.

Hormonok és szépség

//

Nem is gondolnánk, hogy hormontermelésünk, illetve annak változásai milyen szerteágazó hatással vannak ránk. Nőknél a menopauza időszakának markáns változásai nemcsak az egészséget és a kedélyállapotot érintik, de a szépségápolás terén is fokozott feladatot ró a hölgyekre.

Hormonok és szépség

Változókorban lévő hölgyek gyakran tapasztalnak egy meglepő, ellentétes folyamatot: hajkoronájuk ritkul, gyengül, míg szőrzetük megerősödve, dúsabban növekszik – ráadásul számukra igen szokatlan helyeken, például az arcon és az alhasi részen. Ezeket a testrészeket férfihormonfüggő, ún. androgén-dependens régióknak is nevezzük, a kóros jelenséget pedig hirzutizmusnak.

A fokozott szőrnövés másik típusa az ún. hipertrichózis, melynél a szőrösödés az egész testre közel egyenletesen kiterjed. Mindkét típusú elváltozás hormonális eredetű, de míg hirzutizmus esetén a nőkben élettani körülmények között kis mennyiségben termelődő férfi (androgén) hormonok túlműködése figyelhető meg, addig a hipertrichózisban más hormonális szervek (pl. pajzsmirigy) kóros működése a ludas.

A hirzutizmus oka lehet tehát, egyrészt a férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben, másrészt a hormonok iránti érzékenység fokozódása. Hátterében azonban egyéb betegségek is állhatnak: PCOS (policisztás ovárium tünet együttes); menstruációs hormonális zavarok; a mellékvesék túlműködése és daganatai; kóros elhízás; fokozott inzulinszint; a petefészek egyes daganatai; a pajzsmirigy betegségei; egyes gyógyszerek (pl. hidantoin készítmények és egyes hormonális fogamzásgátlók).

A fokozott szőrnövést kozmetikai módszerekkel – például borotválás, gyantázás, epilálás – ugyan kezelhetjük, de fontos ennek hátterét is tisztázni, hiszen komoly betegségekre is fény derülhet, melyeket feltétlenül kezelni kell. Ráadásul, csak így van esély a probléma tényleges megszüntetésére.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!