Keresés
Close this search box.

Hormonok és szexualitás

//

A férfiassággal összefüggő problémák becslések szerint 5-700 ezer férfit érintenek Magyarországon, jellemzően a 40-70 éves korosztályban. Ma már tudjuk, hogy elsősorban nem lelki tényezők okozzák, hanem számos olyan eltérés, amit kezelni lehet, és talán érdemes is!

Hormonok és szexualitás

Az urakat egy-egy „kudarc” mindig érzékenyen érinti, sokan mégis halogatják az orvosi vizsgálatot.

Mára megdőlt az az elképzelés, hogy főként lelki tényezők állnak a merevedési zavarok hátterében, bár azok hatása is jelentős. Leggyakrabban a korral járó változások, hormonális eltérések, egyes gyógyszerek mellékhatásai, kábítószerek, alkohol, dohányzás, keringési elégtelenségek okozzák. Gondolni kell még a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, és a kezdődő érelmeszesedés lehetőségére is.

Nem kell azonban lemondani a szexuális örömökről, hiszen a merevedési zavarok 90%-ban eredményesen kezelhetők. A kezelésre számtalan lehetőség kínálkozik, egyénre szabottan választható gyógyszeres kezelés, hormonpótlás, életmódváltás, a háttérben álló betegségek kezelése, a vérnyomás beállítása, vákuum pumpa készülék, végső esetben pedig hímvessző protézis.

A szexuális zavarok 16-32%-ban a csökkent nemi vágyban nyilvánulnak meg. A libidót nagyon sok tényező befolyásolja, nemcsak testi történések, de lelki folyamatok is. Felmérések szerint a férfiaknál éppen a depresszió – mint vágyölő tényező – áll az első helyen.

A kivizsgálásnál éppen ezért fontos a fizikai állapot felmérésén, a hormonvizsgálatok elvégzésén túl a pszichológiai feltérképezés is, ahol könnyen fény derülhet például nagyfokú stresszre vagy akár negatív önképre is. Természetesen az olyan „egyszerű” tényeket is meg kell vizsgálni, mint a gyógyszerszedés, vagy az egyéb súlyos betegségek.

A kezelés mindig az alapproblémától függ. Sokféle módszer áll rendelkezésre a hormonterápiától egészen a stresszoldó módszerek gyakorlásáig. Számos gyógyszer, étrend-kiegészítő és terápia is beválhat személyre szabott módon.

Dr. Szűcs László
urológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!