Keresés
Close this search box.

Karácsonyi finomságok, ünneprontó panaszok

//

Hasgörcsök közepette felugrani az ünnepi asztaltól – igen ünneprontó cselekedet! Az előrelátók eleve kiiktatják a menüből a számukra „veszélyes” ételeket, a kényelmesek megeszik, majd szenvednek, vagy a hiányszó enzim pótlásával enyhítik a kellemetlen panaszokat.

A hasfájással, puffadással, hasmenéssel orvoshoz fordulóknál gyakran diagnosztizálnak táplálékérzékenységet vagy felszívódási zavart. A panaszokat okozó élelmiszer mellőzésével rendszerint a tünetek is megszűnnek, ám ha nem szeretnénk végleg lemondani kedvenc ételeinkről, bizonyos esetekben az enzimpótlás is segíthet.

Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztása után a hasi panaszok mellett túlzott teltségérzet, erős bélmozgások, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, koncentrációs nehézség és izomgörcsök is jelentkezhetnek. Gyermekeknél a hasfájás és a hasmenés a fő tünet. A magas fruktóztartalmú ételek kerülése mellett étrend-kiegészítővel is segíthetjük a fruktóz felesleg lebontását, megelőzve a kellemetlen tünetek kialakulását.

Laktózérzékenység

A tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz enzim végzi. Ennek hiányában, a tej és tejtermékek, például tejszínhab vagy tejföl fogyasztását követő 1-2 óra elteltével hasfájás, intenzív bélhangok, puffadás, hasmenés jelentkezik. Kezelése laktózmentes diétával történik, de laktóz mentes tejet, savanyított tejtermékeket (sajt, túró, joghurt, kefir) továbbra is az étrendbe lehet illeszteni a tűrőképességnek megfelelő mértékben. A diéta mellett a laktáz enzim tabletta vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben, vendégségben, ha nem vagyunk biztosak az adott étel laktóz mentességében.

Mivel az ünnepi időszakban akár a friss és aszalt gyümölcsök, akár a tejszínhabos, csokis sütemények vagy a vörösbor gyakrabban kerül az asztalra, az érintetteknek körültekintést javaslunk.

Dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!