Keresés
Close this search box.

Megfázás, allergia, influenza…

//

Vélhetően az előttünk álló télen sem maradnak el a tömegesen jelentkező „megfázásos” és influenzás panaszok, melyek tünetei igen hasonlóak. Érdemes ezért még idejében tisztáznunk, hogy mely esetekben válasszuk a fokhagymát, mézes teát és vitaminokat, s mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Megfázás, allergia, influenza…

Még mindig él a köztudatban az a tévhit, hogy a nátha, torokfájás, hőemelkedés közismert tünetegyüttesét a meghűlés okozza. Sokan meg vannak győződve róla, hogy ha hidegben alulöltöznek, elkaphatják a betegséget. Ennek egyetlen módja viszont az, ha a tüneteket okozó vírus bejut a szervezetbe, tehát maga az átfázás ehhez általában nem elegendő. A közérthetőség kedvéért a továbbiakban mi is „megfázásként” említjük e jól ismert tünethalmazt.

A légúti megbetegedések csoportjában a megfázás tünetei rendszerint enyhébbek, az influenza ezzel szemben magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal, s fáradtság érzettel jár.

A náthás megbetegedést közel 250-féle vírus okozhatja, ezért nem is létezik a megfázás megelőzésére szolgáló védőoltás, amit a tünetek súlyossága nem is indokolna, hiszen a panaszok rendszerint néhány nap lefolyása alatt elmúlnak.

Amennyiben tüneteink két hét alatt sem múlnak el, s szemeink égő, viszkető érzését tapasztaljuk, felmerül az allergiás megbetegedés lehetősége, ami kivizsgálást és allergiakezelést igényel.

A megfázás kezelésére továbbra is a legjobb módszer a folyadékpótlás. Kerüljük azonban a koffein tartalmú italokat, ezekkel ugyanis – vízhajtó hatásuk miatt – épp ellenkező hatást érünk el. Részesítsük előnyben a gyógynövényteákat, a frissen facsart gyümölcslevet és a szénsavmentes ásványvizet.

Étkezések során nyugodtan hagyatkozzunk az étvágyunkra, válasszunk egyszerű ételeket, például rizst vagy zöldséglevest. Együnk emellett vitaminokban, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, főként káposztaféléket, melyek támogatják bélflóránk, s ezzel immunrendszerünk stabilitását.

A recept nélküli készítmények segíthetnek a fejfájás, a láz leküzdésében, azonban a láz csillapítása nem minden esetben indokolt. Kisgyermekek, idősek, vagy szív- és tüdőbetegségben szenvedők esetében azonban gondoskodjunk a testhőmérséklet normális szinten tartásáról. Egyéb esetekben a láz segítségünkre van a fertőzések leküzdésében, a vírusok és baktériumok elpusztításában.

A megfázás megelőzésének módjáról számos vélemény született már. Sokan az echinacea tartalmú készítmények hatékonyságában bíznak, mások a jól bevált C-vitaminra esküsznek. Mindkét álláspontot támasztják alá kísérletek, annyi azonban bizonyos, hogy a C-vitamin szedésével lerövidíthetjük a gyógyulás időszakát is.

Emellett a szabadban végzett rendszeres testmozgással is segítjük immunrendszerünk megfelelő működését, így megelőzhetjük a betegség kialakulását.

A megelőzés része, hogy járványok idején kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket, rendszeresen mossunk kezet, köhögésnél, tüsszögésnél használjunk zsebkendőt. Érdemes időt szánnunk a közösen használt eszközök – számítógép billentyűzet, telefonkagyló – rendszeres fertőtlenítésére is, ezeken ugyanis baktériumok, vírusok telepedhetnek meg.

Az antibiotikumok a baktériumok okozta betegségek gyógyítására alkalmas gyógyszerek. Mivel a megfázást és az influenzát vírus okozza, használatuk éppen ezért eredménytelen és szükségtelen.

A kezeletlen, vagy elhúzódó megfázások kellemetlen szövődménye lehet az orrmelléküreg-gyulladás, amely orrdugulással, orrfolyással, arcfájdalommal, nyomásérzettel, fejfájással jár, vagy a középfül-gyulladás, melynek tünetei a láz, helyi fájdalom és a fülek területén telítettség érzet. Terápiájukhoz hagyományos és alternatív módszereket egyaránt igénybe vehetünk.

Budai Tüdőközpont
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!