Keresés
Close this search box.

Mit együnk a hidegben?

//

A téli táplálkozás során önmagában a fokozott vitamin utánpótlás nem elegendő! Érdemes nagyobb gondot fordítanunk emésztőrendszerünk jó működésére is, hiszen ezzel nemcsak a téli betegségeket védhetjük ki, de a közérzetünkön is sokat javíthatunk.

Mit együnk a hidegben?

Természetes, hogy a téli hidegben kiadósabb, zsírosabb ételeket kívánunk, ám ezek jobban leterhelik emésztőrendszerünket. Tekintettel arra, hogy immunrendszerünk nagy része a belekben található, bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket, lehetőleg nyersen!

Melegítő hatást nemcsak a nehéz, zsíros ételektől várhatunk, hanem közismerten melegítő hatású gabonáinktól: hajdina, köles és zab. Belőlük gyorsan és könnyen készíthetünk fűszerekkel és zöldségekkel ízesített kásákat, melyek segítenek, hogy jobban bírjuk a hideget, ráadásul emésztőrendszerünket sem terhelik le. Az emésztőrendszer működését a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, és a télen elrágcsált olajos magvak egyaránt segítik. Rövidíthetik a bélcsatornában a hosszú tranzitidőt, ezáltal segíthetik a székrekedés megszűntetését, a méreganyagok felszívódását és a haspuffadást is.

Télen ne csak együnk, hanem mozogjunk is! Ne essünk a tévé és a filmek csapdájába, mely alatt észrevétlenül sokat ehetünk, rágcsálhatunk. Sörözés helyett facsarjunk friss gyümölcslevet, de kortyolhatunk a film alatt emésztést segítő, nyugtató gyógyteákat is például borsmenta, citromfű, kamilla vagy rooibos tea felhasználásával.

Fenti egyszerű tanácsok betartásával nemcsak a telet élvezhetjük teljesebben, de tavaszra sem leszünk elhasználtak, kimerültek!

Forrás: ParaMedica Magazin
Bruckner Regina
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!