Keresés
Close this search box.

Mozogj a téli depresszió ellen!

//

Az egyre hidegebb időjárás, a rövidülő nappalok és hosszabb sötét órák könnyen szorongáshoz, sőt akár depresszióhoz vezethetnek. Hangulatunkat nassolás helyett a testmozgás antidepresszáns hatásával hosszabb távon is javíthatjuk!

Mozogj a téli depresszió ellen!

A mozgás védőfaktor

A legtöbb ember ismeri a testmozgás pozitív hatásait, mégis kevesen tartanak ki mellette hosszú távon. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a hangulat javulása mérhető már közvetlenül a testgyakorlás után is. Ebből a szempontból jelentős tényező, hogy a sportolók olyan mozgást végezzenek, amely közel áll a habitusukhoz és nem haladja meg jelentősen a teljesítő képességüket.

A mozgás antidepresszáns hatása már 1969 óta tudományosan bizonyított. Dr. Morgan vizsgálatai egyértelműen mutatták, hogy a depressziós betegek között az edzettebbek kevésbé súlyos tüneteket mutatnak. Később, egy 55 000 fős vizsgálat szintén azt igazolta, hogy a rendszeres testedzés alacsonyabb szorongásszintet eredményez – függetlenül a társadalmi helyzettől, a nemtől és az életkortól. Más kutatásokból az is kiderült, hogy a kitartóan végzett sportnak még hosszú évek múlva is védőhatása van a hangulatzavarokkal szemben. Ez a természetes módszer a még fennálló depresszióban is hatékonynak bizonyul, hiszen jelentősen csökkenti a tüneteket, és ebben nem csupán a társaságnak, a buzdításnak és a motivációnak van szerepe, hanem a hormonoknak is.

A sport agyi antidepresszánsokat termel

A mozgás során szerzett pozitív élmények természetes módon javítják az önértékelést, de a változások biológiailag is megmagyarázhatók. Bármennyire is furcsa, a fizikai aktivitás valójában stresszt jelent a szervezetnek. Viszont, ha sikerül beállítani a megfelelő intenzitást és gyakoriságot, az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez, és több olyan anyagot kezd termelni, amelyek részt vesznek a stressz-válaszban – például noradrenalint és szerotonint. Ezek a hormonok pedig antidepresszáns hatásúak, vagyis a kitartóan végzett sport egyfajta természetes gyógyszernek tekinthető a hangulatzavarban.

Ugyancsak csökkentik a fájdalom- és fáradtságérzetet az opiátok, amelyek hiányát akkor is érezhetjük, ha rendszeres mozgás után kihagyjuk az edzéseket.

A mozgás összekötő kapocs

A mozgás nemcsak fizikai szinten véd! Aki sportol, az jelentős szociális előnyöket is élvez, hiszen a sportkörökben, fitness-központokban újabb ismerősökre, barátokra tehet szert. Ráadásul a társaság támogatását is élvezheti az egészséges életmód megvalósításában, amely erős összekötő kapocs.

Ha nem csupán a lelki vonatkozásokat, de a sport fizikai előnyeit is tekintetbe vesszük, elmondható, hogy itt már van különbség a könnyebb és a közepes intenzitású mozgásformák hatása között – az utóbbiak javára.

Ha sikerül a WHO ajánlásának megfelelően, legalább heti 150 percet kardiomozgással töltenünk, többek között csökkenhet a vérnyomásunk, a koleszterinszintünk, a vércukorszintünk, nagyobb eséllyel előzhetjük meg a vastagbél-, emlő-, prosztata- és tüdőrákot, valamint jelentősen mérsékelhetjük a stressz következményeit.

Darabos Balázs
Indoor Cycling vezető edző
oxygenwellness.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!