Keresés
Close this search box.

Ne falja magasra a vérnyomását!

//

Karácsonykor a legtöbb családnál számtalan finomság kerül az asztalra. Sokan nem tudnak megálljt parancsolni maguknak, aminek következménye nemcsak a plusz kilókban, hanem az emelkedő vérnyomásban is mérhető.

Ne falja magasra
a vérnyomását!

Az ünnepek során számtalan „csábításban” van részünk. Próbáljuk azonban megállni, s ne együnk többet, mint máskor, csak azért mert roskadozik az asztal a finomságoktól! Különösen az édességek, valamint a sós-zsíros húsok veszélyesek, ugyanis az ezekben lévő plusz kalória túlsúlyhoz vezethet, a túlzott sófogyasztás pedig folyadék visszatartást és vérnyomásemelkedést eredményezhet.

A National Health Service (NHS) szerint a telített és a transz-zsírok negatív hatással lehetnek a magas vérnyomásra és a szívproblémákra, mivel növelik a „rossz” koleszterin, az LDL mennyiségét a vérben. Emiatt csak mértékkel fogyasszunk feldolgozott ételeket, kolbászt, zsíros tejfölt és húspástétomot.

Nem kerülhet persze tiltólistára az összes kevésbé egészséges étel, mindent meg lehet kóstolni, de nem muszáj egy ültő helyben végigenni az egész karácsonyi menüt, mert az bajokat okozhat! Aki nem akar lemondani a finomságokról: ossza be, hogy melyik étkezéskor mi kerüljön terítékre. Segíthet eligazodni a jól ismert bölcsesség: „a mérték az érték”.

Az alkoholfogyasztást tekintve, aki tartósan nagyobb mennyiséget iszik, az provokálja a vérnyomás emelkedését, illetve súlyosbíthatja a meglévő hipertóniát, nehezítve a kezelés beállítását. Ennek ellenére a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségű alkohol – 2-3 dl bor férfiaknak, 1-2 dl nőknek – nem okoz gondot, hacsak nincs az illetőnek májbetegsége. A tömény italok és a sör azonban a plusz kalória miatt kevésbé ajánlottak, bár kis mértékben nem is tiltottak, hiszen adott esetben feszültségoldó, sőt akár vérnyomáscsökkentő hatásuk is lehet.

A karácsonyi időszak nemcsak az ételek, de a stressz miatt is veszélyes lehet. A nagy felhajtásban a vérnyomás könnyen kiugró értéket produkálhat annál, aki amúgy is hipertóniában szenved. Ne kockáztassunk tehát, hiszen minden téren „a mérték az érték”!

Dr. Kapocsi Judit PhD Med. habil.
egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!