Keresés
Close this search box.

Wellness Kényeztetés testnek és léleknek

//

Az egész évi „hajtásban” szinte mindenki elfárad. Megérdemlünk ezért némi pihenést, kikapcsolódást. Az ünnepi bevásárlás-sütés-főzés mellett szakítsunk tehát időt a pihenésre, kikapcsolódásra, regenerálódásra, ami nemcsak fiatalító hatású, de bizonyára egészségi állapotunkra is jótékonyan hat.

Wellness – Kényeztetés testnek és léleknek

Ha az idő engedi, feltétlenül iktassunk be szabadtéri programot is. A napsütésben, természetben végzett testmozgás, séta, kocogás energiával tölti fel testünket-lelkünket, ráadásul „kimossa” agyunktól a gondokat, a borús gondolatokat, s jókedvre derít.

Rossz idő esetén válasszunk magunknak valamilyen „testhez álló” wellness programot, meleg vizes élményfürdőt, esetleg gyógyfürdőt, masszázst, finn vagy infra szaunát, vagy a gőzfürdők romákkal, illóolajokkal gazdagított változatait, melyek légúttisztító hatásukkal elfújják a kisebb téli náthát, megfázást is. A kellemes élmény mellett, ezek során számtalan pozitív változás is zajlik szervezetünkben, ami módot ad a gyógyulásra, regenerálódásra.

Ha gyógyvízben fürdünk, kettős hatás érvényesül. Egyrészt a víz felhajtóereje tehermentesíti a gerincet, az ízületeket, könnyebbé és fájdalommentessé válik a mozgás még ízületi panaszok esetén is. Ezt használja ki az izomerősítő víz alatti torna. Ehhez adódik hozzá a gyógyvízben oldott anyagok kémiai hatása, mely számos betegségben javítja az állapotot.

Az ún. termoterápiás kezelések közül a fiatalok és egészségesek számára az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki a szauna, de az idősebbek válasszák inkább az alacsonyabb hőmérsékletű gőzkamrát, vagy hőlégkamrát, amely szintén alkalmas a kondíció javítására, az izomzat lazítására, sőt a fogyókúra eredményességének növelésére is.

A masszázs szintén pozitív ingerként hat a szervezetre, mozgósítja annak védekező és ellenálló képességét. A masszírozott terület bőrére és az alatta fekvő szövetekre gyakorolt mechanikai hatás, fokozott keringést, vérbőséget eredményez. Így több tápanyagot kap a bőr alatti kötőszövet és az izomzat, felgyorsul a káros anyagcseretermékek elszállítása. Csökken az izmok kóros feszülése, fellazulnak, oldódnak a kötőszövetben és az izmokban lévő csomók. Ennek hatására csökken a fáradtságérzet és a stressz, javul a teljesítőképesség, kellemes közérzet alakul ki. Sokak véleménye, hogy a masszázs nemcsak a testet, de a lelket is gyógyítja.

A téli rossz idő vitathatatlanul nincs jó hatással hangulatunkra, közérzetünkre, de a fáradtság nyomai a bőrön is meglátszanak: sokszor nyúzottabbnak, fáradtabbnak, idősebbnek tűnhetünk. Ahhoz, hogy megőrizhessük fittségünket, ilyenkor több időt érdemes saját magunkra, pihenésre, ellazulásra fordítani, amit bőrünk is meghálál a barázdák elsimulásával, a vérkeringés javulása miatt, sápadtság helyett az élettelibb megjelenéssel.

Megjegyezzük, hogy az évezredek óta fiatalító életelixírként használt aranyat, a modernkori tudomány eredményei alapján is hasznosítják anti-aging célokra: az öregedési folyamat lassítására, a fizikai és mentális állapot – így az agy teljesítményének – javítására is. Edgar Cayce véleménye szerint, az arany regenerálja a test szöveteit, sejtjeit, illetve segít újjáépíteni az idegrendszert. Az aranyat a múlt század elejétől gyulladáscsökkentőként, illetve egyes bőrproblémák kezelésére is használja a kozmetika és kozmetológia. Korábban arany lemezkéket, a későbbiekben arany szálakat ültettek a bőr alá. Ma már a belsőleg is alkalmazott arany kolloidon kívül, számos kozmetikum tartalmaz arany szemcséket, illetve teljes arany pakolásokkal is fiatalíthatják magukat a hölgyek.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!