Keresés
Close this search box.

5 pontban a nátháról

//

Mostanában sokan elmondhatják, hogy alig heverik ki az egyiket, máris egy újabb betegség dönti le őket a lábukról: rossz közérzet, orrdugulás, orrfújás, a köhögés miatt pedig alig alszanak. A náthával kapcsolatos közhelyek helyett néhány fontos tudnivalóra szeretnénk felhívni a figyelmet.

5 pontban a nátháról

1. A tünetmentes nátha a legfertőzőbb! Ha a környezetünkben valaki náthás lesz, igyekszünk tőle minél nagyobb távolságot tartani, nehogy elkapjuk. Rossz hír, hogy a nátha a tünetek megjelenése előtt a legfertőzőbb, így nagy eséllyel már mi is elkaptuk az előtt, hogy családtagunk vagy kollégánk pirosló orral és forró teát szürcsölgetve jelenne meg reggel. Nem teljesen felesleges azonban az elkülönítés, mivel az első 2-4 nap szintén nagy kockázatot jelent fertőzés szempontjából a körülötte élőkre nézve.

2. Ne spóroljuk meg a pihenést! A nátha nagyjából 7 nap alatt magától is gyógyul. Ám ha ezt az időszakot elblicceljük, és pihenés, bőséges teázás helyett továbbra is munkával töltjük, olyan szövődmények jelentkezhetnek – például arcüreg-, torok- vagy középfül-gyulladás –, melyeket ennél jóval tovább tart kikúrálni.

3. A kilincstől is megfertőződhetünk! A nátha elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos a zsebkendőhasználat és a gyakori kézmosás. Úgy is megfertőződhetünk azonban, hogy nem találkoztunk a beteggel. A kórokozók ugyanis, 3 órán keresztül életképesek maradnak és fertőzhetnek, legyünk tehát elővigyázatosak: a közös mosdóhasználat, az ajtókilincsek, a mobiltelefon, a billentyűzet és a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói is terjeszthetik a fertőzést.

4. Gyermekkorban normális a gyakori nátha. A kisgyerekek immunrendszere még kisiskolás korra sem fejlődik ki teljesen, ráadásul a gyermekközösségekben csak lassan fejlődik ki a tüsszentés – zsebkendő – kézmosás automatizmusa. Ne ijedjünk meg tehát, ha gyermekünk évi 6-10 alkalommal beteg!

5. Aki stresszes, könnyen lesz beteg! Kutatások igazolták, hogy a több mint egy hónapon át tartó stressztől fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Amennyire lehet, teremtsünk nyugalmat az életünkben!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!