A hiányzó láncszem az egészséges szívhez

//

A szív- és érrendszeri betegségek változatlanul vezetik a halálokok listáját. Ennek egy igencsak alábecsült rizikófaktora a népességszintű magnéziumhiány. Vizsgálatok igazolják, hogy az optimális magnéziumszint helyreállítása a szív-érrendszeri betegségek kockázatát 40%-kal, a hirtelen szívhalált 77%-kal, a rákot 50%-kal és az bármilyen okból bekövetkező halálozást 40%-kal csökkentheti le.

A hiányzó láncszem az egészséges szívhez

A magnézium létfontosságú az elektromos vagy mechanikus aktivitású szövetekben, mint például az idegek, az izmok (a szívizmot is beleértve), és az erek. Már az enyhe magnéziumhiány is okozhat komoly változásokat a szív, a vérerek, a vérsejtek, az emésztőrendszer és egyéb szövetek működésében. A magnézium több mint 300 enzim nélkülözhetetlen ko-faktora, és alapvető tényező a szervezet energia gazdálkodásában.

A magnézium tehát, sokféle testi funkció nélkülözhetetlen eleme, mégis gyakran azok sem vesznek erről tudomást, akik különben egészségtudatosan élnek. A felnőttek legalább fele, az idősek közül még többen nem jutnak elég magnéziumhoz és krónikus hiányban szenvednek.

A magnéziumhiány legfőbb okai:

Az alacsony magnéziumszint kiválthat szívizom, érfal, és érbelhám problémákat, ami szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez, érelmeszesedéshez, szívritmuszavarhoz és magas vérnyomáshoz is vezethet. Emellett két járványszerű betegség, a metabolikus szindróma és a II-es típusú cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat.

A sürgősségi osztályokon használnak intravénás magnézium infúziót a veszélyesen szapora szívverés kezelésére olyan betegeknél, akiknek gyors pitvarfibrillációja van. A nyílt szívműtétek előtti napokban adott orális magnézium kiegészítés hasonló előnyökkel jár a veszélyes aritmiák megelőzésben, mint a műtét alatti infúzió.

Az alacsony magnéziumszint a magas vérnyomás rizikóját is megnöveli, amely hosszú távon katasztrofális szíveseményekhez és sztrókhoz vezethet. Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a sok magnéziumot tartalmazó ivóvíz körzetekben az embereknek alacsonyabb a vérnyomása. Paradox módon, bizonyos népszerű vérnyomáscsökkentők a magnéziumot is kiürítik a szervezetből.

A normális anyagcsere funkcióhoz – beleértve a cukor anyagcserét és az inzulintermelést – szintén nélkülözhetetlen a magnézium. Egy tipikus modern, középkorú (túlsúlyos és inzulinrezisztens, de még nem cukorbeteg) egyéneken végzett 6 hónapos vizsgálatban a magnéziumszedés azzal együtt jelentősen javította az éhgyomri vércukor értékeket és az inzulinérzékenységet, hogy vérképükben még nem volt kimutatható a súlyos magnéziumhiány.

A magnéziumpótlás egyszerű és olcsó. Hatásosan lecsökkenti a szükségtelen kockázatokat. Minél magasabb a magnéziumszint, annál alacsonyabb a kardiovaszkuláris, a rákos és a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata. A legmagasabb magnéziumszintűek 34% halálozás csökkenést élvezhetnek a legalacsonyabb magnéziumszintűekhez képest.

Egyes vizsgálatok szerint a magnézium nélkülözhetetlen a telomérek rövidülésének gátlásához, azaz az „öregedés órájának” lassításához. Magnézium hiányában az öregedés folyamata rendkívül felgyorsul. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy nemcsak specifikus betegségeket okoz a magnéziumhiány, hanem az életet is megrövidíti.

Forrás: Jennifer Dawson – The missing link to heart health. Life Extension.12.2014. ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!