Keresés
Close this search box.

A hipertóniás cukorbeteg

//

A diabétesz egyik gyakori szövődménye a vesekárosodás, ami hipertónia, azaz magas vérnyomás kialakulásához vezethet. Hogyan kerülhetjük el az alap és a társult betegség együttes következményeit?

A hipertóniás cukorbeteg

A cukorbetegség már önmagában is súlyos problémákat okozó állapot, ám – amerikai kutatások szerint –, ha magas vérnyomással is jár, úgy még nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a súlyosabb veseproblémák kialakulásának kockázata.

E két probléma igen gyakran fordul elő együttesen, ezért a cukorbetegeknek különösen fontos, hogy a vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett figyeljenek a vérnyomás alakulására is. A diabétesz ugyanis fokozza az arterioszklerózis megjelenésének kockázatát, ami a magas vérnyomás kialakulásának egyik fő rizikó tényezője. Ha időben kiderülnek az emelkedett értékek, megfelelő kezeléssel nagyobb esély van a további szövődmények megelőzésére.

Ráadásul a 2-es típusú cukorbetegség gyakran jár együtt túlsúllyal, ami szintén fokozza a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, különösen a diétás előírásokat be nem tartó, helytelenül táplálkozó betegeknél.

Valójában a súlyfelesleggel küzdő diabéteszes betegek csaknem háromnegyede vérnyomás problémákkal is küzd.

Mivel a két betegség együtt, hatványozza a szívinfarktus és a stroke kockázatát, nagyon fontos a két állapot párhuzamos gyógyszeres karbantartása. Ráadásul több ajánlás szerint, a cél ez esetben nem a jól ismert 140/90, hanem a 130/80 Hgmm alatti vérnyomásérték fenntartása, amihez fokozottabb kontroll szükséges!

Dr. Kapocsi Judit PhD Med. habil.
e. docens, kardiológus, belgyógyász
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!