Keresés
Close this search box.

A másik csodafegyver

//

A D-vitaminról egyre többen tudják, hogy hiánya felelős lehet az őszi-téli időszakban gyakoribb megbetegedéseknek, azonban kevesebbet lehet hallani arról, hogy – a vas, cink és réz mellett – a szelén is fontos eszköze lehet a fertőzések elleni védelemnek.

A másik csodafegyver

A szelén szedését minden betegem számára javasolni szoktam. Pótlása elsősorban hormonális problémák – pajzsmirigy rendellenességek, női és férfi meddőség – kapcsán merül fel, ám egyéb betegségek kiegészítő terápiájában és prevenciójában is hasznos eszköznek tartom. A szelénpótlás ugyanis, segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, antioxidánsként pedig a bőrön jelentkező gyulladásos betegségek, a stroke, az asztma, a diabétesz, vagy akár a daganatos elváltozások kockázatát is csökkentheti.

Számos kedvező tulajdonsága mellett, a téli időszakban leginkább antivirális hatását élvezhetjük. 2005-ös felmérések alapján, az influenzajárvány Európa azon országaiban volt különösen nagymértékű, ahol alacsony szelénszint jellemző. A talaj szeléntartalma hazánkban is alacsonynak mondható. A szelénben legszegényebb skandináv országokban különböző módszerekkel elérték, hogy az ott termesztett növényekben, és az arra épülő táplálékláncban a szelénhiányt kiküszöböljék.

Szelén a legnagyobb mennyiségben a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati belsőségekben, szárnyasok húsában és a vörös húsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek – elsősorban a vaj –, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, sörélesztő és a teljes kiőrlésű gabonafélék. A brokkoli szintén több szelént tartalmaz. Mivel fentiekből nem tudunk naponta akkora mennyiséget enni, ami fedezné a szükségletet, pótlólagos bevitele javasolt.

Átlagosan napi 150-200 ug szeléntől már kedvező hatás várható, de rossz állapotban lévő betegeknek ennél nagyobb dózisra van szükségük. A napi szükségletet érdemes személyre szabottan beállítani.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!