Keresés
Close this search box.

Cukorbetegség: előzzük meg diétával!

//

Akiknél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, fontos, hogy a rendszeres testmozgás mellett az étkezésükre is odafigyeljenek, mivel legtöbbször a helytelen táplálkozás vezet ehhez az állapothoz, melytől már csak pár lépés a cukorbetegség!

Az inzulinrezisztencia diétájának alapja a szénhidrátfogyasztás korlátozása, és napi több kisebb adagra felosztása. Szénhidráttartalmú ételek készítésénél részesítsük előnybe a teljes kiőrlésű gabonákat, és mellőzzük lehetőleg az élesztő hozzáadását. Válasszunk alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket, melyek szénhidrát tartalma lassan szívódik fel a szervezetben, így nem okoznak hirtelen inzulin- és vércukorszint-emelkedést (0-55 GI).

A vörös hús kalória és zsír szempontjából nem a legjobb választás, hiszen fokozza az érelmeszesedést, fogyasszon ezért helyette inkább csirkét és halat.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Részesítsük előnyben az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, részben friss, részben párolt zöldségeket, nyers salátákat, hüvelyeseket, csonthéjasokat és olajos magvakat. A cukor és a mesterséges édesítők (!) mellett a keményítőt tartalmazó ételek (pl. burgonya, főtt tészta) fogyasztását is minimalizáljuk! Édesítésre – jelenlegi ismereteink szerint – legjobb a stevia és a nyírfacukor (xylitol), de édesíthetünk csicsókából készült szörppel is.

Használjuk ki a ginzeng anti-diabetikus tulajdonságát! Ginzenozid nevű hatóanyaga támogatja az inzulintermelő béta-sejtek működését a hasnyálmirigyben, egyben – a magyar népgyógyászatban használt kecskerutához hasonlóan – csökkenti az inzulinrezisztenciát is. A fahéjról pedig érdemes tudnunk, hogy polifenoljai stimulálják a sejtmembránok inzulin-receptorait, ezzel javítják a cukorfelvételt és csökkentik a vércukorszintet, sőt az érelmeszesedés kockázatát is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!