Egyszerű válasz
rejtélyes panaszokra
Az ételintolerancia az ételek fogyasztásával kapcsolatos, az életminőséget jelentősen rontó folyamatok összefoglaló neve, melynek hátterében több kóroki tényező húzódhat meg. Előfordulásuk nagyon gyakori, kb. minden 3. ember küzd vele, mégis nagyon nehéz felismerni, mert a tünetek az intoleráns étel elfogyasztása után órákkal, napokkal jelentkeznek. Gyakran hónapokig, akár évekig is szenvedhetünk a megfejthetetlen panaszoktól, mire kiderül: nem mindegy mit eszünk.
Az IgG típusú ételintolerancia ma már nemcsak laboratóriumi körülmények között, hanem otthoni teszttel is kimutatható néhány csepp ujjbegyvérből.
Az eredmény értékeléséhez, valamint a diétás étrend kialakításához mindenképp tanácsos szakember segítségét kérni, akár személyesen, akár online. Az egyoldalú étrend, a hiányos és helytelenül összeállított diéta ugyanis súlyos hiánybetegségek kialakulását okozhatja.
Dr. Krkos Károly
laboratóriumi szakorvos