Keresés
Close this search box.

Ha anya is megfázik…

//

Gyereknevelés, munka, háztartás… az anyukák a legügyesebb zsonglőrként igyekeznek egyszerre megfelelni minden kihívásnak. Mi történik azonban, ha egy fertőzés, megfázás ledönti lábukról a mindent megoldó édesanyákat is?

Ha anya is megfázik…

A Wick Pharma GmbH 2014-es globális kutatása szerint, a magyar anyukák 44%-a februárban fázik meg leggyakrabban. A megkérdezettek közel fele a család igényeit helyezi előtérbe, hajlamos háttérbe szorítani magát, s nem vesz tudomást a köhögésről, orrfolyásról, tüsszögésről.

Ennek oka lehet a társadalmi elvárás, a nemi sztereotípiákon alapuló nyomás (például ha a gyerek beteg, a nő kel fel hozzá éjszaka). Ráadásul, a nők gyakran irreálisan sokat várnak el önmaguktól. Mindezt nem tudják 100%-osan teljesíteni, ha egy betegség felborítja a megszokott „napi rutint”. A megfázás ráadásul maga is egy fizikai stressz, ami csökkenti a teljesítményt, s még frusztráltabbá teszi az anyát. Rosszabb a helyzet, ha az anyagi kiszolgáltatottság és a munkáltatói nyomás miatt kénytelen betegen is dolgozni menni, ahol viszont állapota miatt nem tud megfelelően teljesíteni.

Bár a megfázás – noha egy kellemetlen dolog – lehetőséget ad a szünetre, kicsit megállni, pihenni és magunkkal foglalkozni. Ezért erőnk bizonygatása helyett maradjunk ágyban és fogadjuk el, hogy a párunk is el tud menni a gyógyszertárba, és fel tudja öltöztetni a gyereket. Ettől nem csorbul a nőiségünk és a társunk férfiassága sem, viszont alkalmunk van meggyógyulni, és újult erővel folytatni a hétköznapokat.

Az anyákat nemcsak fizikailag, de lelkileg is komolyan érinti, ha megbetegszenek. 63%-uk szerint az egész családra rossz hatással van, ha valaki beteg. Rosszabbul is alszanak, mert ha valaki éjszaka szipog, tüsszög vagy hangosan köhög, senki sem tud jól pihenni, a kimerültség pedig türelmetlenséget, konfliktusokat szülhet.

A családi béke megőrzése érdekében, vegyük tehát komolyan a betegségek megelőzését. Vitaminok, ásványi anyagok pótlásával, akár házilagos immunerősítő módszerekkel is előzzük meg a fertőzéseket.

Soltész Krisztina
pszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!