Keresés
Close this search box.

Hialuronát – a fiatalság titka

//

Vajon mi tartja simán a bőrt, és mi okozza a ráncokat? Mi az, ami más a fiatalok bőrében, mint az idősekében? Lehet-e lassítani az öregedési folyamatot, vagy el kell fogadnunk, hogy ez az élet rendje?

Hialuronát – a fiatalság titka

Születésünk pillanatától kezdve, testünk – és bőrünk is – ki van téve az öregedésnek. Sejtjeink folyamatosan pusztulnak, helyettük újak keletkeznek. Szervezetünk folyamatosan azért küzd, hogy megújítsa, újjáépítse önmagát. Így van ez bőrsejtjeinkkel is.

Miért lesz mégis a sima bőrből egy idő után ráncos bőr? Lehet-e tenni valamit ellene?

A bőr fiatalon tartásának a lényege a nedvesség megkötése és a bőr mély rétegeiben való megtartása. A fiatal szervezetben bőséggel termelődő hialuronát nevű anyag saját tömegének több, mint 1000-szerese mennyiségű vizet tud megkötni. A hialuronát a glükóz-amino-glikánok csoportjába tartozó nagy molekulájú poliszacharid, melynek fő feladata, hogy természetes hidratáló gélként belülről biztosítja a bőr és a kötőszövetek víztartalmát, ezáltal rugalmasságát, fiatalságát.

Emellett segíti a tápanyagok szállítását, az ízületi folyadék viszkozitását, ezáltal csökkenti a súrlódást az ízületekben a porcok felszínén, így védi a porcokat a mechanikai traumákból adódó „kopás” ellen.

A hialuronát valójában az összes szövetben megtalálható. A testünkön belüli eloszlása a következő: 56% a bőrben, 35% az izmokban és csontokban, 9% egyéb helyeken, például az ízületi folyadékban, köldökzsinórban, vérben, nyirokban található.

A kötőszöveti és ízületi sejtek által termelt hialuronát előállítása az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, emiatt gyengül a bőr és a kötőszövetek rugalmassága, elkezdődik a ráncok megjelenése, a bőr megereszkedése. Az ízületi folyadék viszkozitásának és mennyiségének csökkenésével gyakoribbá válnak a kopásos eredetű, fájdalmas ízületi gyulladások is. A hialuronát egy antibakteriális hatással rendelkező antioxidáns, mely ma már nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Széleskörű elterjedése és használata Dr. Balázs Endre magyar tudósnak köszönhető.

Szövetbarát jellege miatt ma már sok gyógyszerészeti termék alkotórésze, megtalálható bőrápoló, szemsebészeti és ortopédiai termékekben is. Bőrgyógyászati sebkezelésben a legkisebb horzsolásoktól, a műtéti hegeken át egészen a nehezen gyógyuló, fekélyes sebekig kiemelkedő eredményességgel alkalmazzák.

Esztétikai, szépészeti célokra pedig tabletta, krém és injekció formájában is alkalmazzák. A hialuronát vizes oldata ugyanis rendkívül rugalmas és viszkózus állagú, hasonlít a nyers tojásfehérjéhez. (Nem is olyan régen az arcon lévő ráncok eltüntetésére még tojásfehérje-pakolást használtak.)

A hialuronátot legegyszerűbben krémekbe keverve vagy pakolásokkal vihetjük be a bőrbe, ami azonnal javítja a bőr hidratáltságát, rendszeres használata pedig látható módon javítja a bőr rugalmasságát. Megelőzésként már a 20-30-as életévektől, 40 felett pedig a bőröregedés fékezésére ajánlatos elkezdeni a kezelést. Fokozottan gondoskodjunk a hialuronát pótlásáról napozás, szolárium használat, szeles időben, szabadban végzett munka, vagy légkondicionált helységben hosszas tartózkodás esetén.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!