Keresés
Close this search box.

Immunerősítés testmozgással

//

Az immunerősítést szolgáló vitaminok, étrend-kiegészítők mellett, szervezetünk ellenállóbbá tételének tartós és természetes módja a rendszeres testedzés, mely bizonyítottan még a tumorok kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Az inaktív embereknek ugyanakkor, kétszer annyi esélyük van például a szívbetegségekre, mint aktívan mozgóknak.

Immunerősítés testmozgással

Egy vizsgálatban 65 ezer, rendszeresen sportoló amerikai nő vett részt. Megállapították, hogy jóval ritkábban fordult elő náluk a változókor után mellrák, mint nem mozgó társaiknál. Az is bebizonyosodott, hogy a sport csökkenti a vastagbélrák valószínűségét. Ugyanilyen bizonyított tény, hogy az inaktív életmód kétszeresére növeli többek között a szívbetegségek kockázatát is. A mozgás ugyanakkor megelőzheti a stroke-ot, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti. A cukorbetegség kialakulására is 30%-kal kisebb esélyük van a rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek, mint az inaktívoknak.

Kérdés lehet, hogy mit jelent a rendszeresség és az intenzitás. Általánosságban közepes intenzitású mozgás az, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt és az anyagcserénk 3-6 szorosára nő. Ez egy kevésbé fitt embernél egy tempós séta. Az ajánlásokban legalább ez az intenzitás szerepel.

Magas intenzitásnak nevezzük, ha izzadunk, és már majdnem kifogyunk a levegőből, az anyagcsere ilyenkor legalább 6-szorosára gyorsul. Már heti 150 perc mérsékelt intenzitással végzett vagy legalább 3-4×20 perc lendületes mozgás bizonyítottan csökkenti a cukorbetegség kifejlődésének veszélyét, és jó hatással van az immunrendszer állapotára.

Ugyanakkor a kardioedzések mellé érdemes súlyzós edzéseket is beiktatni, hiszen a testtartás, a gerinc és ízületek támogatása ugyanolyan fontos, mint a szív segítése.

Dr. Telegdy Margit
belgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!