Itt az influenzajárvány!
A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján készített D-vitamin-konszenzus megállapította, hogy a D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése a rendelkezésre álló adatok alapján, 90%-kal csökkentené az influenzás megbetegedések számát.
A magyarok 95%-ának D-vitamin szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – tél végére elmarad a kívánatostól. Kétharmaduknál a D-vitaminhiány annyira kritikus, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet. A szervezet nyáron képződött tartalékai már régen, kb. 6 hét alatt kimerültek, így mielőbb érdemes megkezdeni a pótlást. Megfelelő D-vitaminkoncentráció mellett ugyanis, immunrendszerünk ölősejtjei aktívabbak, hiányállapotában viszont védtelenebbek vagyunk a vírusokkal, baktériumokkal és a gyulladásokkal szemben.
Szervezetünk D-vitamin-ellátottsága csak kisebb részben étrendi kérdés. Az ideális szint fenntartásához májat, tojást és tengeri halakat is tartalmazó étrend mellett felnőtteknek napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt.
Figyeljünk a fokozott higiéniára, mivel a vírus már akkor is fertőz, amikor még nincsenek tünetek (pl. hirtelen kezdődő rossz közérzet, hidegrázás, magas láz és izomfájdalmak), ráadásul, a cseppfertőzés nem csupán köhögéssel terjedhet. A rendszeres és alapos kézmosás mellett ne feledkezzünk meg a papír zsebkendő használatáról sem!
Az influenza kezelésében bizonyos vírusellenes készítmények is szóba jöhetnek. Ezek lerövidíthetik a betegség lefolyását, de csak akkor hatásosak, ha a megbetegedés első vagy második napján kezdik adagolni. A tünetek kezelése mellett a pihenés, az ágynyugalom azért sem elhanyagolható, mert idén a legnagyobb arányban az ún. H1N1 vírus terjed.
Dr. Takács István
Magyar Primer Prevenciós Orvosi E. elnöke