Keresés
Close this search box.

Kapj rá!

//

A Kapj rá! elnevezésű kampányt a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága indította el a magyarországi halfogyasztás ösztönzése céljából, hogy ezzel is csökkenthessék a rendkívül gyakori szív-érrendszeri betegségek előfordulását és súlyosságát.

Kapj rá!

Magyarországon kiugróan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma. A helyzet javításához a magyar lakosság táplálkozási szokásain is változtatni kellene, többek között a halfogyasztás növelésével.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2014-es vizsgálata alapján, a hazai felnőtt női lakosság 62%-a, míg a felnőtt férfiak 67%-a – összesen 5 millió ember – elhízott vagy túlsúlyos. Nem sokkal jobb a helyzet a gyermekeknél sem. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint, már a 10 éves lányok 30,6%-a, s a 12 éves fiúk 26,8%-a küszködik elhízással vagy túlsúllyal. A szív- és érrendszeri problémák miatti halálesetek növekvő száma részben a túlsúlyosak és elhízottak egyre növekvő arányára vezethető vissza

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából különösen fontos lenne a táplálkozásban a szívbarát, telítetlen zsírsavakban gazdag halételek arányának növelése. A gyakran emlegetett omega-3 esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a táplálkozásban, mivel az emberi szervezet nem tudja magától előállítani ezeket az értékes anyagokat.

Az omega-3 zsírsavak segítik a szív megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, sőt, már a magzati kortól kezdve hozzájárulnak a szem és az idegrendszer optimális működéséhez is. Felmérések szerint, idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata, és javul a stresszel, nehéz élethelyzetekkel való megküzdés hatékonysága.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!