Keresés
Close this search box.

Megszürkültünk?

//

Kedves Olvasó! Ahogy a néphagyomány mondja: böjti szelek fújnak. Hoznak és visznek, de inkább visznek. Kitakarítanak mindent: tisztára söprik a kerteket, utakat, réteket, mezőket. Ugye tudjuk, hogy a természetben soha nincs rendetlenség? Számunkra is lassan elérkezik a külső-belső rendteremtés ideje!

Megszürkültünk?

A természetben minden a tökéletes, örök körforgás – számunkra szinte felfoghatatlan és utánozhatatlan – szabályai szerint működik: egyetlen lehullott száraz levél, vagy elkorhadt, kidőlt fa sem véletlen és felesleges, mindennek megvan a maga helye és rendeltetése.

Mindezt csak nagy szerénységgel és alázattal „utánozni” próbálhatjuk, hiszen ha ezt tesszük, akkor – a természeti törvények alól önmagát egyre inkább kivonni igyekvő, a virtuális-techno világ káprázatában élő lényként is – esélyt kaphatunk arra, hogy részesüljünk a természet mindent átható rendező elveinek jótékony hatásából.

Az első lépések egyike, ha a hagyományokat követve, a tavaszi nagytakarítás során tisztaságot és rendet varázsolunk szűkebb és tágabb környezetünkbe. A rend „megtartó” hatása nemcsak hangzatos mondás, hanem a „mint kint, úgy bent” elve alapján, valóban segíti a „belső rend” helyreállítását. A tél végi, kora tavaszi tisztító-méregtelenítő kúrák is e célt szolgálják, erősítik – ebben szintén segítséget nyújtanak évszázados népi hagyományaink és természetesen, aktuális magazinunk cikkei is.

A hosszú szürke tél után, sok-sok embert megnézve úgy tűnik, hogy kicsit mi is „megszürkültünk”. Ahogy hangulatunk, úgy belső tartalékaink és energiaszintünk is gyengül, romlik. Nem véletlen a gyakori fáradtság, álmosság, ami azt is üzeni, hogy valamennyi még hátravan a „téli álomból”, azaz nem aludtunk, pihentünk eleget, amikor azt a sötét, téli idő diktálta. (Lehet, hogy késő estig lámpafénnyel, tv-nézéssel törtük meg a csendet és sötétet, a pihenőidőt.) Amíg harsogva ránk nem „tör” a tavasz, pótoljuk be minél előbb az alváslemaradást, mert e nélkül nehezebb lesz regenerálódnunk a tél után.

Tudjuk, hogy a szeles, hűvös időben, a földben rejtve, már milliónyi mag csírázik, s apró méretükkel, hatalmas energiakészletükkel a megújulás, az új élet üzenetét hozzák. Testünk megújulását segíthetjük, ha a nehéz ételeket félretéve, friss, energia-dús csírákkal viszünk be új életet – és az ezzel párosuló vitamin- és ásványianyag-dömpinget – fáradt szervezetünkbe. Csíráztassunk hát egy kis edényben bármilyen, számunkra elérhető zöldségmagot a konyhaablakban, és „szüreteljünk” is belőlük szorgalmasan!

Ahogy az élet kezdetéhez is hozzátartozik az első nagy lélegzetvétel, úgy (jól felöltözve) szippantsunk minél gyakrabban a friss tavaszi levegőből! Ne csak lakásunkat, de tüdőnket, testünket és gondolatainkat is szellőztessük át, hiszen a böjti szelek nemcsak a természetben, de bennünk is segítenek megteremteni a rend állapotát.

Egészséges tavaszi megújulást kívánok minden kedves Olvasónknak!

a Paramedica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!