Keresés
Close this search box.

Tegyük dinamikussá emésztésünket!

//

A krónikus székrekedés népbetegségnek számít, egyes statisztikák szerint a nők 35, a férfiak 10%-a százaléka hajlamos szorulásra, idős korban pedig az előfordulás megsokszorozódik. Az emberek negyede csaknem rendszeresen hashajtót szed. Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a dolgunkat?

Tegyük dinamikussá emésztésünket!

A másfél méter hosszúságú vastagbélben 7-16 órát vándorol a béltartalom, amelynek nagy részét növényi eredetű, emésztetlen, illetve emészthetetlen cellulóz rostok teszik ki. Rosthiányos táplálkozás esetén a vastagbelek mozgása, a perisztaltika lelassul, a béltartalom több időt tölt a vastagbélben, és a szükségesnél jobban besűrűsödik, ez akár aranyeret is okozhat, melynek fájdalma tovább nehezíti a székletürítést.

E közben a vastagbél falára méreganyagok, erjedéstermékek rakódnak le, ami puffadáshoz, fejfájáshoz, általános rossz közérzethez vezethet.

E tüneteket csak rontja a mozgás-sszegény, ülő életmód és a stressz.

Krónikus székrekedést okozhat a kiszáradás, a diabetes, a pajzsmirigy alulműködés, a vastagbélgyulladás, a bélszűkület, egyes nyugtatók, vízhajtók, sőt a depresszió is.

A vastagbél- vagy végbéldaganat legjellemzőbb tünete a hasmenés-székrekedés váltakozása, de hasonló tüneteket okozhat az irritábilis bél szindróma is.

A gasztroenterológus tanácsai:

Dr. Mármarosi István
gasztroenterológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!