Keresés
Close this search box.

Védjük az ízületeteket!

//

Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma. A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük. Vajon táplálkozásunk hogyan befolyásolja a tünetek kialakulását?

Védjük az ízületeteket!

Az első figyelmeztető jel: a fájdalom. A két ízlap csúszik egymáson, mire a két csontdarab irányát megváltoztatja: hajlításba, nyújtásba, közelítő vagy távolító állásba jön. Valljuk be, kevesen gondolunk e bonyolult folyamatra. Ízületeink működését természetes folyamatnak tekintjük, s többnyire csak akkor vesszük észre őket, ha fájdalommal adnak hírt létezésükről.

Az ízületi fájdalmak oka lehet sérülés, fertőzés, gyulladás, autoimmun betegség vagy porckopás. A fájdalom az egyik testrészből a másikba sugározhat, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, mely ízületben rejlik a hiba. A panaszokat kiválthatja, vagy a meglévő tünetek súlyosbodását okozhatja még: túlerőltetés vagy egyoldalú terhelés; nedves, hideg levegő; az időjárás változásai; mozgásszegény életmód; túlsúly miatti fokozott terhelés; dohányzás.

Összefüggést fedeztek fel az ízületi gyulladások fellángolása és a táplálékérzékenység között. Ilyen esetekben a vizsgálatok során azonosított ételek elhagyásával jelentős javulás érhető el.

A megelőzés:

1. Rendszeresen végzett, ízületeket kímélő sport, például gyógytorna, séta, vízi gimnasztika, nordic walking, úszás, alacsony fokozatú szobakerékpározás.

2. Számos vizsgálat igazolta, hogy bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya nagyban hozzájárul a betegek állapotának romlásához. A C-, D- és E-vitamin, a ß-karotin, valamint a szelén, a cink, a réz és a vas szedése antioxidáns tulajdonságuk miatt lehet előnyös. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva segítenek a panaszok mérséklésében.

3. Az ún. porcvédő anyagok fékezik az ízületi porcok állapotromlását és elősegítik az újjáépülésüket.

A glükozamin, a kondroitin és az MSM elősegítik a porc egészséges szerkezetének megőrzését és az ízületek normál működését.

Dr. Babai László
orvos-természetgyógyász
eletmodorvosikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!