Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

//

A magas vérnyomásra való hajlam öröklődhet, de ahhoz, hogy a hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Lássuk, melyek azok a tényezők, amik a megelőzést segíthetik!

Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

A magas vérnyomás az esetek döntő többségében nem jár kellemetlen panaszokkal, maximum egy kis fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét.

Hazánkban a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felülieknek pedig több mint a fele magas-vérnyomás betegségben szenved, ám sokan még mindig kizárólag gyógyszeresen kezelik a problémát. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40%-ban öröklődik. Ám a hajlam még nem maga a betegség! A felnőttkori megjelenésnek számos életmódbeli kockázati tényezője van. Ilyenek a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas LDL koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, illetve a cukorbetegség. Ezen tényezők jelentős részén pedig csak akaraterővel és szakértő segítséggel lehet változtatni.

Ennek hatását célzottan érvédő ételekkel, így heti rendszerességgel – omega-3 zsírsavat tartalmazó – tengeri halfélék, illetve antioxidáns hatóanyagokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is fokozhatjuk. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis, a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kg fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

Fogyasszunk kevesebb sót és több C-vitamint! Ha sikerül napi 2400 mg mennyiség alá csökkenteni a nátrium-bevitelt, az 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ez azt jelenti, hogy napi 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott konyhasót fogyasztani. A fokozott C-vitamin bevitel ugyanakkor, jótékonyan hat a kollagén termelődésére, így biztosítja az erek falának rugalmasságát. Amerikai kutatások során úgy találták, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-mal több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét.

Óvatosan az alkohollal! A napi szinten fogyasztott alkohol – különösen a tömény, égetett szeszes italok – jelentősen emelik a vérnyomást Ezért napi egy pohár jó minőségű vörösbornál nem ajánlott többet kortyolgatni. Ráadásul az alkoholos italok sok kalóriát is tartalmaznak, ami elhízáshoz vezethet.

Iktassunk be ún. kardiomozgást az életünkbe! Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató kardiomozgás olyan élettani folyamatokat indít be, melyek a vérnyomás csökkenését, normalizálódását eredményezik. Ilyen például az erek tágasságát szabályozó nitrogén-monoxid termelési rendszer serkentése. Ezen felül, a mozgás kedvezően befolyásolja a mai vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fő támadáspontját, az ún. renin-angiotenzin rendszert is.

Jó hír, hogy már a kitartóan végzett tempós gyaloglás, kocogás is képes lejjebb vinni az értékeket. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét öt napján olyan intenzitással, hogy enyhén megizzadjunk. Már három hét rendszeresen sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig, már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése. Emellett szükségessé válhat, hogy stresszes életmód esetén a rendszeres stresszoldásról is gondoskodjunk!

Természetesen óvatosan kell mozgásformát választani, sőt az idősebbeknek, a gyógyszert szedőknek és a krónikus betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás az életmódváltás előtt.

Aki hatékonyan szeretné csökkenteni a vérnyomását és visszaszerezni egészségét, igénybe veheti az életmódorvoslás által kidolgozott felméréseket és programokat is.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!