Keresés
Close this search box.

A felszívódási zavar hiányállapothoz vezethet

//

A tápanyagok emésztése és felszívódása nagyrészt a vékonybélben történik. Amennyiben bizonyos rendellenességek akadályozzák akár az emésztést, akár a felszívódást, hiányállapotok alakulhatnak ki, melyeket a komolyabb egészségkárosodás megelőzésére érdemes mielőbb helyreállítani.

A felszívódási zavar hiányállapothoz vezethet

Az emésztést befolyásolhatják olyan tényezők, melyek akadályozzák a tápláléknak az emésztőenzimekkel és a gyomorsavval történő elkeveredését. Egyes betegségekben a táplálék lebontásához szükséges emésztőenzimek termelődése csökken, melynek oka öröklött anyagcserezavar is lehet. Gyakori például a hasnyálmirigy vagy a vékonybél emésztőenzim-termelésének csökkenése, utóbbi laktázhiányban fordul elő. Az epetermelés csökkenése, a gyomor alacsony savtartalma, vagy a vékonybélben elszaporodó káros baktériumtörzsek szintén gátolhatják az emésztést.

A tápanyagok felszívódását a véráramba a vékonybél nyálkahártyájának károsodása is befolyásolhatja. Ennek oka lehet bakteriális, vírusos vagy parazitás fertőzés, méreganyag, toxin, sugárkárosodás, egyes gyógyszerek, alkohol, glutén érzékenység következtében kialakuló cöliákia vagy Crohn-betegség miatt a bélbolyhok károsodása, de más ételösszetevőre adott immunreakció is okozhat hasonló zavart.

Felszívódási zavarra (malabszorpció) lehet gyanakodni többek között krónikus hasmenés, jelentős súlycsökkenés, hajhullás jelentkezése esetén. A diagnózis laboratóriumi vizsgálatokkal erősíthető meg. A túl sok zsírt tartalmazó széklet az epe termelésének vagy kiválasztásának csökkenését valószínűsíti. Ez általában világos, puha, nagy tömegű és szokatlanul bűzös székletet eredményez. Egyes cukrok felszívódásának csökkenése erőteljes hasmenést, felfúvódást és bélgázosságot eredményez.

Emésztetlen táplálékdarabok jelenléte arra utal, hogy az túl gyorsan haladt át a beleken.

A felszívódási zavaroknak lehetnek egészen enyhe, de súlyos formái is. Enyhébb esetekben csak hosszú távon merül fel a gyanú, hogy nem megfelelő a felszívódás, mert például vitaminhiány alakul ki. Kiterjedhet azonban az összes tápanyag, illetve bizonyos fehérjék, zsírok, cukrok, vitaminok és ásványi anyagok rossz felszívódására, hiányára is.

Mit tehetünk?

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!