Keresés
Close this search box.

A hormonális változások hatása a bőrre és a hajra

//

Holisztikus hajgyógyászi munkám során gyakran előforduló panasz a hajhullás, férfias és női kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, csalánkiütés, ekcéma, pikkelysömör, rosacea, candida, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – tünetei.

A hormonális változások hatása a bőrre és a hajra

A menopauza állapotában a petefészek működése lassan, fokozatosan leáll, a méh megpihen. Ez az európai nőknél átlagos 51 évesen következik be. Hormonális egyensúly esetén ez szinte észrevétlenül zajlik, míg egy ösztrogén túltengéses szervezetben a következő tüneteket produkálhatja: alhas megnagyobbodása, szorulás, ciszta, mióma, súlygyarapodás, ízületi fájdalmak, vérrögképződés, szorongás, ingerlékenység, krónikus fáradtság, sírhatnék érzés, magányosság, haszontalanság érzése, hőhullámok, arc kiszőrösödése, pajzsmirigy-alulműködés, bőrszárazság, kék foltok, májfoltok, hajhullás, ritkulás, fejtetői kopaszodás stb.

Korai menopauzáról beszélünk, amikor egy 35-40 éves nő petefészek-működése leáll a túl sok ellensúlyozatlan ösztrogén miatt. Így egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel. Előjelzője lehet ennek a folyamatnak a hajszálak elvékonyodása, a haj jelentős megritkulása.

Az ösztrogén legrosszabb esetben is a felére tud csökkenni, míg a progeszteron akár nullára is. Ilyen esetben már semmi nem fogja vissza az ösztrogén sejtburjánzást provokáló hatásait!

Az ösztrogént természetes módon kizárólag a saját ellensúlyozó párja, a természetes progeszteron képes kordában tartani. A szintetikus progestint tartalmazó hormontabletták számtalan, nem kívánt mellékhatása még ronthat is az állapoton. Semmiképp sem javasolt ezt a megoldást választani!

Az egyensúlytalanság hosszabb távon súlyos elváltozásokhoz vezethet, de mielőbbi, természetes módon történő rendezése komoly sikereket hozhat a fiatalság és szépség megőrzésében, az egészség javításában, a túlsúly leküzdésében és a lelki egyensúly helyreállításában is.

Jó tudnunk, hogy a nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének pedig lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát.

Nőknél a szoptatás alatt, fogamzásgátlók szedésének abbahagyása után, illetve a menopauza idején átmenetileg jelentkezhet az androgén hormonokra való érzékenység. Ennek oka lehet a női nemi hormonok (ösztrogén) termelésében keletkezett zavar.

A tesztoszteron nők esetében a mellékvesékben és a petefészekben termelődik, sokkal kisebb mértékben, mint a férfiaknál. Főleg azoknál okozhat problémát, akiknek a testszőrzetük is kicsit férfiasabb, erősebb és mélyebb a hangjuk. Amikor megemelkedik a férfi nemi hormonok, az androgének szintje, hatásukra a hajszálak élettartama megrövidül, megújulási ütemük pedig lelassul. Kezdetét veszi a hajhullás, majd állandósul a fejbőr egészén.

A hormonális változásokkal, a hajszálak elvékonyodása mellett, a haj minősége is romolhat.

50-70 éves kor között a haj sűrűségének 20%-os vesztesége azonban még normálisnak tekinthető.

Kis Éva
hormonegyensúly tanácsadó,
természetgyógyász, holisztikus hajgyógyász
06-30/754-5417
www.nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!