Keresés
Close this search box.

Az élet első étele-itala

//

Mit igyon a baba? Nem kérdés! Csecsemők számára az első, egyetlen és tökéletes folyadék- és tápanyagforrás az anyatej! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint, 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket, sőt azon túl is biztosítani kell számukra egészen addig, amíg annak szükségét érzi.

Az élet első étele-itala

Szülés után mindössze 1-2 napig termelődik előtej, melynek nagyon magas az immunglobulin- és egyéb védőfaktor-szintje. Az anyatej nem csupán tápanyagforrás, immunológiailag aktív elemei védelmet nyújtanak a fertőzések és allergiák ellen, emellett serkentik a csecsemő saját immunrendszerének fejlődését.

Az újszülött és a csecsemő főleg a zsírból nyeri az energiát. A tej zsírkoncentrációja a késő délelőtti és kora délutáni órákban a legmagasabb, sőt egy szoptatáson belül is nagy különbség van a zsírszintben. Eleinte „vizesebb” majd a szoptatás vége felé 4-5-ször nagyobb a tej zsírkoncentrációja és energiatartalma. Ezért sem helyes a túl rövid szoptatás, vagy a mellek időközbeni gyors váltása.

A szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, a magas vérnyomásra és magas koleszterin szintre. A WHO szerint, ha 40%-kal nőne világszerte az anyatejes táplálás, azzal akár 50%-kal is csökkenhetne a légző-rendszeri betegségek okozta csecsemőhalálozások száma.

Sok kismama adja fel a szoptatást olyan helyzetekben is, melyekre van megoldás. Ilyen például a mellgyulladás, vagy az az eset, amikor a nem igény szerinti szoptatás miatt, nem termelődik elegendő anyatej. Sajnos a csecsemő lassabb súlygyarapodása miatt is sokan térnek át tápszerre. Ezért nagyon fontos már a várandós gondozás során megfelelő tanácsokkal ellátni a kismamákat és felkészíteni őket a szoptatásra.

Különösen fontos az anyatejes táplálás a koraszülöttek esetében, akik a 3. trimesztert már a méhen kívül töltik. Az anyatejjel táplált koraszülötteknek jobbak az életben maradási esélyei és hosszú távon is egészségesebb életre számíthatnak. Ez annak köszönhető, hogy az anyatej összetétele igazodik a gyermek igényeihez, így ilyen esetekben például, a fehérje és zsírtartalma magasabb lesz.

Forrás: www.elso1000nap.hu
Kulcsár Judit
Koraszülöttekért Közh. E. alelnöke,
Dr. Nádor Csaba
neonatológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!