Keresés
Close this search box.

Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében

//

A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi!

Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében

Ma már közismert, hogy a várandósság alatt nem kell „kettő helyett” enni. Áltagos testalkat esetén napi 300 kalóriával nő csak a kismama energiaigénye. Ennek bevitelét nehezítheti az első hónapokban előforduló émelygés és hányás. Az esetleges rosszullétektől függetlenül a kismamának biztosnak kell lennie abban, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut. A kiegészítés érdekében hasznos, ha erről a nőgyógyásszal konzultál.

7 tanács a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz

1. Ha változatosan étkezünk, valószínű, hogy minden szükséges tápanyagot beviszünk a szervezetünkbe. Az étkezések zömében megjelenhetnek a teljes kiőrlésű gabonák, legalább 3-4 adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, valamint a tejtermékek. Amiből lehet, érdemes alacsony zsír- és cukortartalmút választani.

2. Napi 300-600 mg kalciumbevitel elengedhetetlen a baba és a mama egészsége szempontjából. A kalcium a kismamánál az izom-összehúzódást és az ideg-ingerületvezetést befolyásolja, a magzatnál pedig az egészséges csontok, fogak felépülését. Gazdag kalciumforrások az olajos magvak, a mák, a saláta, szőlő, füge, narancs, citrom és a joghurt. Tudni kell, hogy a kávé és a szénsavas üdítők gátolják a felszívódását.

3. A bélmozgás elősegítése érdekében rendszeresen érdemes magas rosttartalmú élelmiszereket, például teljes kiőrlésű gabonákat, barna rizst, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Beválhat a joghurtba kevert zabkorpa is.

4. A vasbevitel igen fontos az immunrendszer működéséhez, valamint a magzat izomfehérjéinek és az enzimeknek a képzéséhez. A szükséges napi 25-30 mg vasat biztosíthatjuk brokkolival, bogyós gyümölcsökkel, barackkal, mákkal, teljes kiőrlésű búzával, húsokkal, tojással. A vaspótlást a későbbiekben, így a szoptatás alatt is folytatni szükséges, különös tekintettel arra, hogy a gyerekek közel fele egyéves korára vashiányban szenved. Ráadásul, minden második baba D-vitamin-hiányos is. Ennek egyik oka, hogy a családok több mint felénél az 1-3 éves gyerekek ugyanazt eszik, mint szüleik, és még mindig sokan kapnak 1 éves kor előtt tehéntejet, ami hozzájárul a vashiányos vérszegénység kialakulásához. A vas mellett az anyukák nem feledkezhetnek meg a D-vitamin napi pótlásáról sem.

5. A vas csak C-vitamin jelenlétében tud hatékonyan felszívódni, ráadásul ez a vitamin szükséges a vérképzéshez, és segít leküzdeni a fertőzéseket is. A szükséglet fedezéséhez ajánlatos naponta friss gyümölcsöket, zöldségeket, homoktövist, csipkebogyót, májat fogyasztani.

6. Az A-vitamin bevitele kismamák esetében különösen kényes kérdés, hiszen a túlzott mennyiség májkárosító hatással bírhat. (Magzatvédő vitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott!) Az A-vitamin elő-anyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejteket, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez.
Részesítsük előnyben a természetes forrásokat: sárgarépa, sütőtök, zeller, paradicsom, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, fokhagyma, halolaj, hering, makréla, máj stb.

7. Folsavat már a fogantatás előtt érdemes szedni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítmények mellett zöld növényekben és káposztafélékben fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygennogyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!