Keresés
Close this search box.

Diabétesz szövődmények

//

Bőrviszketés, hámlás, nagyfokú szárazság, visszatérő gombás fertőzések. Ezek mind gyakori tünetek, ám vannak esetek, amikor hiába a legdrágább készítmény, a gondos kezelés, a kellemetlen panasz nem hogy javulna, de egyre rosszabbodik, vagy ismét visszatér. Mi lehet ennek az oka?

Diabétesz szövődmények

Legtöbben semmilyen komoly mögöttes okra nem gondolnak, s az esetek többségében valóban múló kellemetlenségről van szó, ám, ha hosszabb ideig fennáll, vagy visszatér a panasz, érdemes utána járni, mert komolyabb betegségre is felhívhatja a figyelmet.

A cukorbetegség például alattomosan alakul ki, feltűnő tünetek nélkül, egyszerű bőrviszketés esetén, nem gondoljuk, hogy ennek oka például a magas vércukorszint mellett fokozódó vizeletürítés, amitől a bőr dehidratálódik, így az húzódik, hámlik és viszket.

A visszatérő bőrfertőzések és gyulladások is diabétesz gyanúját kelthetik, ugyanis a betegség miatti cukros verejték kiváló táptalajul szolgál különböző kórokozóknak. Emiatt gyakoribbak a gombás és a bakteriális fertőzések (pl. furunkulus, szőrtüszőgyulladás, gennyes pattanások).

A bőrtünetek a test bármely részén megjelenhetnek, de leggyakrabban a szemérem tájékon és a lábon jelentkeznek. Ezt azért fontos tudni, mert e ruhával fedett helyeken előfordul, hogy már csak előrehaladottabb állapotban ismerik fel az elváltozásokat.

Amennyiben a panaszokat valóban diabétesz okozza, úgy azoktól csak tüneti terápiával, krémekkel, kozmetikumokkal hosszú távon megszabadulni nem lehet, szükséges mellette a vércukorszint normalizálása is. Ez egyrészt életmódváltással, másrészt gyógyszeres kezeléssel érhető el. Az időben elkezdett, megfelelő terápiával a diabétesz egyéb, gyakran súlyos szövődményei – szív-érrendszeri betegségek, veseelégtelenség, retinopátia stb. – is jó eséllyel megelőzhetők.

Bőrtünetek a cukorbetegség bármely stádiumában előfordulhatnak, de közös jellemzőjük, hogy felhívják a figyelmet az aktuálisan magas vércukorszintre, ami a terápia módosítását, kiegészítését teheti szükségessé. A megfelelő, a normálishoz leginkább közelítő vércukorszint elérése és hosszú távú fenntartása az egyéb szövődmények megelőzése mellett segítheti a bőrtünetek megszüntetését is azzal, hogy a kórokozók számára megszűnik a túlélésükhöz szükséges hyperglikémiás környezet. A kezelésben a bőrgyógyász és a diabetológus együttes munkája segítheti a beteget, hogy megszabaduljon a kellemetlen panaszoktól.

Dr. Bibok György
diabetológus főorvosa
Budai Endokrinközpont

Az egyéb bőrproblémák mellett, a cukorbetegek lábujjain a nyomásnak kitett ujjvégeken gyakran alakul ki bőrkeményedés, melynek közepéből váladék szivárog ki. Jellegzetessége, hogy nem fájdalmas, mivel keringési és érzészavar is kíséri.

Valamennyi talpi szemölcsöt és „tyúkszemet” helyi kezeléssel kell eltávolítani. Gyakori hiba, hogy az első levált szaruréteg után az elváltozást gyógyultnak hisszük, pedig az aktív centrum még nem halt el. A szemölcs valódi gyógyulását közepének elfeketedése jelzi. A cukorbeteg lábon kialakult bőrkeményedés és fekély csak az anyagcsere betegség gyógyításával hozhat hosszabb távon is javulást.

A körömgomba kialakulása általában hosszú folyamat. A gombák legtöbbször a szabadszél elől terjednek a körömholdacska fiatalon képződő szarusejtjei felé. Immungyengeség esetén, valamint ér-, anyagcsere- és vérképzőszervi betegségekben halmozottabban jelenhet meg. A pikkelysömör is sajátos körömelváltozásokkal járhat együtt. A körömgomba fajtájának meghatározása feltétlenül fontos. Kezelésében döntő a folyamatos helyi kezelés, a cipő- és fokozott lábhigiéne.

Köztudott, hogy a gombák kedvelik a meleg, zárt, nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, például a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. Ne feledjük, nemcsak fertőződhetünk, de fertőzhetünk is – újra meg újra.

A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. A körömgomba világszerte elterjedt probléma, kialakulása többek között az éghajlattól, az élet- és munkakörülményektől, egyes gyógyszerek szedésétől és az életkortól is függ (idősebb korban sokkal gyakoribb). Egyes betegségekhez (pl. cukorbetegséghez, immunbetegségekhez) társulva gyakorisága a 20-30%-ot is elérheti. Az esetek 40%-ában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen fordul elő.

A lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható. A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megelőzhetik a láb izzadását, így megakadályozzák a gombák megtelepedését. Különösen fontos ez a gyakori strand- és uszodalátogatóknál, a rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törölköző és papucs mellett a visszafertőződés megelőzése a pamut zoknik, harisnyák magasabb hőmérsékleten való mosásával, vasalásával, a manikűr felszerelés, a lábbelik, illetve a fürdőszobai gumiszőnyeg és a fürdőkád rendszeres fertőtlenítésével oldható meg.

Célszerű a gombás körmökhöz eldobható körömreszelőt használni. Enyhébb esetekben külsőleg alkalmazható ecsetelők, lakkok, gélek, súlyosabb állapot esetén az orvos által javasolt hatékony gyógyszerek is rendelkezésekre állnak, melyek belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körömben, és ott elpusztítják a gombákat.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!