Keresés
Close this search box.

Férfi meddőség: tabunak számít?

//

Kevés szó esik ma Magyarországon a férfiak meddőségéről, pedig ez egy olyan kérdés, amivel fontos foglalkozni. Statisztikai elemzéseink szerint, a magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban az eredménytelenség felé mutat! A probléma megoldását többféle módszerrel, például a stressz megelőzésével, az öltözködési szokások ésszerűsítésével és célzott készítményekkel is segíthetjük.

Férfi meddőség: tabunak számít?

A nem-funkcionális meddőség a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Nem lehet tabu téma a férfiak meddősége, azaz a csökkent spermiumszám és a gyengült spemaminőség. A helyzet drasztikus voltát jelzi, hogy az elemzések szerint, a probléma már most is minden ötödik fiatal férfit érint, és 20 éves távlatban a helyzet várhatóan tovább romlik.

Dr. Vajda György zalaegerszegi szülész-nőgyógyász főorvos októberben megjelent cikke szerint, jelenleg a meddőnek vélt párok esetében a terméketlenségért jelentős arányban a férfiak „felelősek”.

Egy boldog párkapcsolatban nem lehet hiúsági kérdést csinálni a férfi meddőségből, főképp azért, mert számos hatékony megoldás létezik a problémára.

Érdemes számba venni a spermiumszámot jelentősen csökkentő kiváltó okokat.

A stressz megelőzésével vagy kezelésével, a környezeti ártalmak minél nagyobb arányú kiküszöbölésével, a sportolási és öltözködési szokások ésszerűsítésével, a vitaminok, nyomelemek hiányának pótlásával és folsavval ma már segíteni lehet a férfiak meddőségén. Olyan gyógyhatású készítmény alkalmazása javasolt, amelynek spermiumokra gyakorolt hatását és a megtermékenyítő képességét vizsgálatok igazolták.

A cél a természetes fogamzás és gyermekáldás, de akkor is fontos, hogy a pár tisztában legyen a beavatkozás megkönnyítésének és hatékonyabbá tételének lehetőségével, ha a lombikbébi program elkerülhetetlen.

Prof. Dr. Ősapay György
Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora, egyetemi tanár

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!