Keresés
Close this search box.

Glükózamin alkalmazása a mozgásterápiában

//

Az életkor előrehaladtával az ülő életmód, az apró sérülések, deformitások, az egyenetlen terhelés következtében a porcok rugalmassága csökken és arthrosis (osteoarthrosis) alakulhat ki. Glükózamin bevitelével ez a folyamat megelőzhető, illetve kialakulása lassítható. Így csökkenthető, illetve elhagyható a fájdalomcsillapítók hosszú távú alkalmazása, vagy akár az ortopédiai műtét is megelőzhető.

Glükózamin alkalmazása a mozgásterápiában

Mi az arthrosis? – A mozgásszervi elváltozások egyik leg-gyakoribb formája. Degeneratív folyamat, amihez gyulladásos komponensek is társulnak. Krónikus betegség, amely az ízu¨let minden alkotó elemét érinti, nemcsak a porcot. Számos okból létrejöhet: veleszu¨letett deformitások (például csípőficam), séru¨lések, az ízu¨let tartós túlterhelése, gyulladások, néha anyagcsere és hormonális betegségek okozzák. Az életkor előrehaladtával a porcok anyagcseréje lelassul, rugalmasságuk csökken.

Ha mindehhez túlterhelés (nehéz fizikai munka, sport), túlsúly, testtartási hiba, esetleg sérülés társul, az ízu¨letekben fájdalom, mozgáskorlátozottság alakul ki. Az arthrosis fiatal korban is előfordul, gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, előfordulását 55 éves kor felett 10-15%-ra becsu¨lik. Nőkben 2-3-szor gyakoribb, mint férfiakban.

Tünetei – Lassan, alattomosan alakulnak ki. Jellegzetes tu¨net a terhelésre, főleg pihenés után, (pl. reggel, felkeléskor) jelentkező ún. „indítási” fájdalom, amelyet követően az ízu¨let fokozatosan bejáródik és enyhül a panasz. Amennyiben a fájdalom állandósul, ez az arthrosist gyakran kísérő gyulladásos folyamatra hívja fel a figyelmet (osteoarthritis). Ebben az esetben az ízu¨let környékének duzzanata, ödéma is megfigyelhető.

Diagnózis – Alapja a hagyományos röntgenvizsgálat (kétirányú felvétel), amit csak szövődményes esetekben kell további képalkotó módszerekkel (ultrahang, CT, MRI) kiegészíteni. A röntgenképen látható az ízu¨leti rés beszűkülése, ez a porckopás jele.

Mi a glükózamin? – Egy aminocukor, ami az emberi szervezet belső, azaz endogén anyaga. A glu¨kózaminoglikánok és a hyaluronsav a porcok, az ízu¨leti folyadék, a szalagok és más ízu¨leti képletek építőkövei. Az arthrosis során az ízu¨leti porc szerkezete megváltozik. Főként a glu¨kózaminoglikán (GAG) molekuláknak az aránya változik az életkorral.

Korábban a kezelés fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre korlátozódott. A nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel ellentétben, a glükózamin-szulfát (GS) nem a fájdalom átmeneti enyhítésére, hanem az osteoarthrosis (OA) közepes-hosszú távú kezelésére használatos.

Forrás: Dr. Forgács Sándor – Glükózamin alkalmazása a mozgásterápiában. Gyógyszerész Továbbképzés/Asszisztens Továbbképzés 2013. szept.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!