Gyógyteák cukorbetegeknek
A cukorbetegség diétája során fontos kerülni a gyors felszívódású szénhidrátok (finomított cukor, édességek, fehér kenyér) fogyasztását, növelni az összetett szénhidrátokét – mint például a teljes kiőrlésű gabona –, illetve emelni a táplálkozásban a rostok, zöldségek és gyümölcsök mennyiségét.
Fontos a testmozgás: napi 30 perc séta, úszás vagy biciklizés már elegendő ahhoz, hogy a szervezet vércukor-háztartása kiegyensúlyozottá váljon.
Korai stádiumában különösen könnyen kezelhető a cukorbetegség. Ilyenkor még a gyógyszernél hatásosabb a testmozgás, a diéta, és ilyenkor segítenek a legtöbbet a gyógynövények is.
Az erdei szederlevél teáját régóta használja a népgyógyászat a cukorszint csökkentésére. Ez a tea a terhesség alatt fellépő ún. gesztációs cukorbetegség esetén is iható, amikor a magzat védelmében nem szedhet a kismama gyógyszert. Az orvosi zsályának, a fekete áfonya levelének, valamint a gólyaorrfűnek szintén egyik gyógyhatása a vércukorszint csökkentése. Az apróbojtorján csökkenti a vizelet mennyiségét és a szomjúságot, stimulálja az immunrendszert.
A csalán csökkenti a vércukor szintjét, fokozza a szervezet ellenálló képességét. A csipkebogyó tea kedvezően hat a cukorbetegségre, immunrendszerünk működését szabályozza, védi az erek falát. A gyermekláncfű, valamint a katángkóró gyökere a bennük található inulin segítségével szabályozza a cukor felszívódását.
Ezekből a növényekből külön-külön vagy egymással összekeverve készülhet gyógytea. Csak az egyforma módon elkészíthető gyógynövényeket lehet keverni. A csipkebogyót hideg vízben kell áztatni, a gyökereket 2-3 percig főzni kell, a leveleket pedig forrázás után 10-15 percig áztatjuk. Napi 1-3 csészével ajánlott a diéta mellé.
A Diabess – Györgytea (OGYI eng. szám 960/2006) összetevői ezekből a gyógynövényekből kerültek ki. Elsősorban 2-es típusú cukorbetegeknek ajánljuk a gyógyszerek mellé is, továbbá annak, akit épp diétára fogott az orvos, és még alig magasabb a cukorszintje a megengedettnél. A tea lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal csökkenti a cukorszintet és mérsékli az ingadozásokat. Azért egyedülálló a keverék, mert több oldalról támogatja, segíti a cukorbeteg szervezet működését. A teában található gyógynövények segítik az emésztést, javítják a közérzetet, csökkentik a koleszterinszintet és lassítják, vagy megakadályozzák a szövődmények kialakulását.
A készítményben kizárólag szárított gyógynövények vannak, tartósítószer és adalékanyag nélkül. Káros mellékhatásai nincsenek. Bővebb információ: www.diabess.hu (x)