Keresés
Close this search box.

Irritábilis bélszindróma és lisztérzékenység

//

Egy új vizsgálat eredményei szerint az irritábilis bélszindrómával (IBS) küzdő gyerekeknél négyszer magasabb a lisztérzékenység (cöliákia) kockázati aránya, mint az egyéb hasi fájdalmaktól szenvedő, de nem IBS-es betegeknél.

Irritábilis bélszindróma és lisztérzékenység

A lisztérzékenység a beleket érintő autoimmun rendellenesség. Kezelés nélkül komoly szövődményei lehetnek, például 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, egyes bőrbetegségek, vérszegénység, csontritkulás, terméketlenség, koraszülés, vetélés, neurológiai problémák és bélrák.

Már korábban is ismert volt, hogy a felnőtteknél nagyobb számban fordul elő cöliákia IBS esetén, de gyerekeknél eddig ezt még nem állapították meg. A 2006-2012 között Dél-Olaszországban zajló prospektív csoportos vizsgálatban felmérték, hogy a hasi fájdalommal és funkcionális emésztési rendellenességekkel küzdő gyermekek körében milyen gyakori a lisztérzékenység. A vizsgálatban 992 gyermek vett részt, az átlagéletkor 6,8 év volt, a nemek megoszlási aránya pedig: 42% fiú, 58% lány. Az eredmények azt mutatták, hogy az IBS-ben szenvedő gyermekek esetén négyszer magasabb a cöliákia kockázati aránya, mint a más típusú emésztési rendellenességgel diagnosztizáltakban.

A visszatérő hasi fájdalom gyakori egészségügyi probléma gyermekkorban. A pontos diagnózis elengedhetetlen a hatékony kezeléshez. Sokféle emésztőrendszeri probléma, így IBS és cöliákia esetében is ígéretes eredményeket értek el különböző probiotikumos kezelésekkel az utóbbi évtizedekben – például IBS-nél Lactobacillus casei rhamnosus Lcr35 törzs alkalmazásával, cöliákia esetén egy másik vizsgálatban Bifidobacterium infantis törzset használtak. Egy újabb vizsgálat pedig azt mutatta, hogy a cöliákiával frissen diagnosztizált gyerekeknél a Bifidobacterium longum speciális törzsének alkalmazása előnyökkel járhat. Természetesen az állapot javulásához elengedhetetlen a gluténmentes diéta következetes folytatása.

Forrás: orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!