Keresés
Close this search box.

Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal?

//

Sokan azt hiszik, hogy a téli hideg elpusztította a kullancsokat. De mi a valóság? Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak, a talajban legalább 24 órán át –20 °C alatti hőmérsékleten kell lenniük. Az utóbbi évek telei nem ennyire hidegek, ráadásul a hótakaró alatt a talajban plusz fokok vannak, így vidáman átvészelik a telet, s a kellemes tavaszi napsütésben újra „tárt karokkal” várják a kirándulókat.

Itt a tavasz!
Randevú a kullancsokkal?

A kullancsok nálunk jóval régebb óta élnek a Földön. A Brémai Egyetem Földtudományi Gyűjteményében 50 millió éves, „üvegkoporsóba” – azaz borostyánba – záródott ép kullancstetemet őriznek, melyet a Balti-tenger közelében, a kalinyingrádi sárga erdőben találtak.

A kutatók szerint a kullancsok kezdetben kizárólag kétéltűek és hüllők vérét szívták, majd néhány millió év múlva a diéta megszűnt az emlősök, később pedig – mintegy 30 000 évvel ezelőtt – az ember, a Homo sapiens megjelenésével.

Mára már odáig jutottunk, hogy nemcsak a természetben, hanem a városok kertjeiben és parkjaiban is találkozhatunk kullancsokkal, így a védekezést e területekre is ki kell terjesztenünk.

Hazánkban és Európában háromféle Borrelia baktérium okozza a kullancs által terjesztett Lyme borreliosis (Lyme-kór) komplex kórképét, mely általában bőr, mozgásszervi, idegrendszeri és ízületi tünetek együtteséből áll. Ezek súlyossága miatt fontos, hogy mindenki tisztában legyen a legalapvetőbb szabályokkal és kullancscsípés esetén a legfőbb teendőkkel.

A természet adta veszélyektől nem kell félni! Meg kell tanulni azok elhárítási módjait, és szükség esetén alkalmazni is kell őket. A prevenciós tudattal bíró, szerettei iránt felelősen cselekvő embereknek mindig javaslom, hogy a biztonságos természetben tartózkodás érdekében mindig legyen a házi patikában, vagy az autó egészségügyi dobozában, illetve kirándulások alkalmával a hátizsákban kullancs-eltávolítására alkalmas szakszerű eszköz, illetve szükség esetére kullancsteszt is. Kellemes és biztonságos tavaszi kirándulásokat kívánok!

Dr. Kapiller Zoltán
állatorvos-zoológus
a Magyar Kullancsszövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!