Keresés
Close this search box.

Mi állhat emésztési panaszaink hátterében?

//

Számtalan oka lehet annak, ha hasmenés nehezíti az életünket. Mitől alakulhat ki, mikor kell komolyan venni, hogyan kezelhetjük házilag és mikor kell orvoshoz fordulni?

Mi állhat emésztési panaszaink hátterében?

Stressz is okozhatja

A gyakori székelési ingernek – amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is – számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartoznak:

Kevésbé köztudott, de egyes gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása, például az antibiotikumoknak és a vízhajtóknak. A szorbittartalmú diabetikus élelmiszerek, az alkohol gyakori fogyasztása és nem utolsó sorban a feszültség, nyugtalanság, félelem, a stresszhelyzetek is okozhatnak hasmenést.

Milyen betegségek tünete lehet?

A leggyakoribb oka a hosszan fennálló hasi panaszoknak az irritábilis bél szindróma (IBS), amelynél a vizsgálatok szervi eltérést nem igazolnak, a panaszok oka a bél beidegzésének zavara, illetve a megváltozott bélmotilitás lehet. A tüneteket – főként a hasfájást, a hasmenést, az egyéb emésztési gondokat – a stressz egyértelműen fokozza.

Olyan idült gyulladásos bélbetegségek is állhatnak a háttérben, mint a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. Előbbi főként hasi fájdalommal és hasmenéssel jár, utóbbi elsősorban véres hasmenéssel jelentkezik. Előfordul, hogy a lisztérzékenység okozza a hasmenést, amely gluténmentes diétával tünetmentessé tehető. Vastagbélpolip, daganat, pajzsmirigy túlműködés és ételallergia is kiválthat hasi panaszokat, hasmenést, így a kivizsgálás krónikus esetekben mindenképpen szükséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a makacs hasmenés 2 napnál tovább tart és más tünetek is jelentkeznek, mint például hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás, feltétlenül keressük fel az orvost, hogy minél előbb kiderülhessen a háttérben álló ok.

Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, élénk, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális.

Ilyenkor a leghangsúlyosabb a folyadék- és sópótlás. Fontos tudni, hogy náluk a koplaltatás káros, és a hasfogó készítmények használata sem tanácsos. A gyerekeknél (csakúgy, mint az időseknél) a legnagyobb veszély a kiszáradásban rejlik.

Amennyiben a gyerek a hasmenés alatt aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz, vigyük kórházba!

Tegyük ezt akkor is, ha a hasmenés vizes, fecskendező, esetleg véres, ha hányás kíséri, vagy a gyereknek van valamilyen alapbetegsége.

Dr. Mármarosi István
gasztroenterológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!