Keresés
Close this search box.

Miért sovány a gyerek?

//

Megfelelő táplálkozás mellett a gyerekek testsúlya leginkább genetika, egyéni hajlam kérdése. Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mi lehet a baj, milyen vitamin, ásványi anyag hiányozhat az étrendből?

Ha bebizonyosodott, hogy nem áll fenn felszívódási zavar, akkor az okok között felmerülhet még gyomor- és bélfertőzés, 1-es típusú cukorbetegség, stressz, pszichés zavarok, esetleg daganat.

Bár gyerekeknél a pajzsmirigy alulműködés a gyakoribb, de hasonló panaszok esetén felmerülhet a pajzsmirigy túlműködése, melynek során emelkedett T3 és T4 értékek mellett, a TSH szintje csökken. A Graves-Basedow kór hátterében autoimmun folyamat állhat – betegség családi halmozódást mutathat. Ez gyakran a szerv gyulladásával és megnagyobbodásával is jár, amit golyvának (struma) nevezünk. Fő tünetei a normál étkezés melletti fogyás, alacsony testsúly, szemek kidülledése, heves szívdobogás, idegesség, gyakori széklet, lányoknál menstruációs panaszok.

A pajzsmirigy problémán kívül a mellékvesekéreg zavara is járhat alacsony testsúllyal, hiszen komoly hatással van az anyagcsere folyamatokra. Ilyen esetekben a fogyás, fáradtság, gyengeség, gyomor-bélrendszeri tünetek, hányás, kiszáradás, sötét bőrszín Addison-kórra utal, melynek velejárója a kortizol és az aldoszteron termelésének elégtelensége, oka pedig legtöbbször autoimmun zavar, ritkábban fertőzés vagy daganat. A diagnózis vérvétellel és képalkotó eljárásokkal állítható fel, és hormonpótlással kezelhető.

Dr. Tar Attila
gyermek-endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!