Tavasz? Akkor fogyókúra!

//

Modern korunk jelensége, hogy folyamatosan küzdünk plusz kilókkal, amelynek hátterében számos ok húzódhat meg. Elég, ha egy kicsit elhanyagoljuk a rendszeres testmozgást, netán életünk egy nehezebb időszakát éljük, melyben az evés örömforrásként szolgál, vagy egyszerűen több időt töltünk el a számítógép előtt, elhanyagolva a szabadtéri tevékenységeket.

Tavasz? Akkor fogyókúra!

A túlsúly számos betegség kialakulásáért felelős, leggyakrabban a cukorbetegség, szívbetegség és a mozgásszervi megbetegedések szerepelnek a következmények között. Emiatt egyre többen ismerik fel a már kialakult súlyfölösleg leadásának és a prevenciónak a fontosságát.

A tavaszi időszak igen kedvező, hogy a kellő elhatározást követően sikeres legyen fogyókúrás programunk. Amikor ébredezik a természet, a Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) elvei szerint a máj meridiánját kell erősítenünk, méregtelenítenünk, hogy ezáltal formás külsőt nyerhessünk. Egészségünk védelmére 3 alapvető irányt kell követnünk.

Első alapelv a tápanyagok pótlása. A fogyókúra időszakában is rendszeresen fogyasszon teljes értékű ételeket, proteinben, aminosavban és nyomelemben gazdag élelmiszereket, pótolja a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat. Az egyhangú étrend – hiába csekély mennyiségű – nem indítja be a zsírbontási folyamatokat, hiszen a zsíranyagcseréhez szükséges nyomelemek nem jutnak be szervezetünkbe. Fogyasszunk rendszeresen magas víztartalmú ételeket, főzzünk gyakran zöldséglevest! Együnk magas rosttartalmú növényi alapanyagokból készült étkeket a gyors jóllakás érdekében, ezek kiürülése extra energiát igényel a szervezettől.

A második alapelv, hogy biztosítsuk szerveink harmonikus működését, tápláljuk a meridiánokat, a belső energiacsatornákat. Őrizzük meg elménk vitalitását, hormonháztartásunk egyensúlyát.

A harmadik alapelv a méregtelenítés. A TCM a méregtelenítéshez sorolja a kilégzést, a vizelet-kiválasztást, a székletürítést, valamint a meridiánok méregtelenítését, hogy az energia akadálymentesen tudjon áramolni. Segíthetjük a méregtelenítés hatékonyságát különböző gyógynövény teákkal is. Ha bélrendszerünket megtisztítjuk a felhalmozódott salakanyagoktól, ezzel elősegítjük a fogyókúra eredményességét, fiatalságunk megőrzését, bőrünk állapotának javítását.

Ugyancsak segítségünkre lehet a lótusz, a tradicionális keleti kultúra szimbolikus gyógynövénye, valamint a zöldtea, mely polifenol-EGCG hatóanyagaival hozzájárul a zsírok lebontásához, antioxidánsként pedig támogatja a szervezet védekezését az oxidatív stresszel szemben. A kolin egyike a legfontosabb ún. lipotrop anyagoknak, melyek gondoskodnak a májban és másutt a zsírmolekulák feldolgozásáról és elszállításáról. Részt vesz a zsíranyagcserében és hozzájárul a normál májműködés fenntartásához.

Érdemes a fogyókúrát egy hosszú távú életmód változtatásként felfognunk, melyhez türelem és kitartás szükséges, hiszen csak így érhetünk el tartós hatást. Legyen erőnk a diéta betartásához és ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem! Éljünk a hagyomány és a tudomány erejével!

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!