Keresés
Close this search box.

Új lehetőség az IBS kezelésében

//

Az irritábilis bél szindróma (IBS) funkcionális bélpanaszok együttesét jelenti. A betegséggel csak az érintettek 30%-a fordul orvoshoz, noha a világ teljes lakosságának közel 10–20%-a szenved a betegségben. A panaszok igen változatosak, így diagnosis felállítása és a kezelés is nagy körültekintést igényel.

IBS esetében valójában nem is létezik specifikus diagnosztikai vizsgálat, így nehéz biztosan kiszűrni a betegségtől szenvedőket. A panaszok alapvetően: hasi fájdalom, székelési zavar és puffadás. A tünetek különféle fokozatban és erősségben kombinálódhatnak a betegeknél. A hasmenés váltakozhat székrekedéssel, rendszerint nyákos széklet is előfordulhat. Nagyon fontos a részletes anamnézis a vizsgálatok megkezdése előtt, valamint a változatos tünetegyüttes pontos ismerete a diagnózis felállítása előtt.

Humán klinikai randomizált, kettős-vak vizsgálatban megnézték, hogyan hat az IBS betegeknél az IBS Florea Lcr35 törzse. 50 beteget vontak be a vizsgálatokba. Az egyik csoport napi 6 × 108 kolóniát kapott az Lcr35 törzs baktériumaiból, míg a másik csoport ugyanebben a dózisban placebót 4 héten át.

A vizsgálatban résztvevőknél az IBS súlyosságát pontszámokkal mérték és elemezték, valamint összehasonlították a teljes lakosság és az IBS egyes altípusok (székrekedéssel járó, hasmenéssel járó, vegyes előfordulású és nem tipizált IBS) adataival. Vizsgálták továbbá a székletmintákban a Lactobacillus casei rhamnosus jelenlétét a vizsgálat alatt és a végén, valamint kitöltettek a betegekkel a bélrendszerre vonatkozó életminőség kérdőívet és a kórházi szorongásra és depresszióra (HAD) vonatkozó skálát vettek fel.

Fentieken túl, a hasmenés predomináns IBS alcsoportban a hasi fájdalom jelentős mértékű (36%) csökkenését figyelték meg, míg a placebo csoportnál nem volt változás.

A vegyes – hol hasmenést, hol székrekedést produkáló – IBS betegeknél 20-30%-os volt az IBS súlyossági pontszámának csökkenése a kezelt csoportban, mely érték a kezelést követő két hétben is fennmaradt.E kísérleti tanulmány azt jelzi, hogy a Lactobacillus casei rhamnosus sp.35 (Lcr35) törzsnek hatása van a hasmenéses IBS-es betegek esetében. Ezen előzetes eredményeket meg kell erősítenie nagyobb tanulmányoknak is.

Forrás: Dr. Székely György

– Az irritábilis bél szindróma korunkban – A diagnózistól a terápiáig

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!