Keresés
Close this search box.

Élvezzük a nyaralás minden percét!

//

Itt a nyár! Úgy tűnik, miénk a világ! Ahhoz, hogy valóban felhőtlenül élvezzük a meleg hónapokat, nyaralást, utazást, kirándulást, érdemes előre gondolnunk néhány gyakori kellemetlenség megelőzésére. Ha ez mégsem sikerült, legalább kezeljük helyesen a kialakult problémát!

Élvezzük a nyaralás minden percét!

Nemcsak a tűző napon, hanem a fák alatti árnyékban, a szórt fényben, sőt a visszaverődő felületek közelében is érhet bennünket meglepetés, azaz nap-égés. Példa erre a tükröződő vízfelszín, a homokozó, ahol az apró kristályok, mint sok kis tükör verik vissza a napot, vagy akár egy nagyobb fehér falfelület is. A hegyekben kirándulóknak gondolniuk érdemes arra, hogy minél magasabban vannak, annál erősebb a sugárzás.

A világosabb bőrű, kék szemű, szőke hajú felnőttek és gyermekek már rövid idő alatt képesek napégést szenvedni, ezért fokozott védelmet igényelnek. A leégést követően a bőrvörösség nem mindig jelentkezik azonnal, gyakran csak néhány órával később látható a kialakult gyulladás. Erősebb leégés esetén folyadékkal telt hólyagok is megjelenhetnek, melyekből nedvező sebek keletkeznek. Ezeket javasolt minél hamarabb, megfelelően kezelni. Ne távolítsuk el a hólyagról a bőrt, mert steril fedést biztosít a sebnek. Fertőtlenítsük a területet jódos oldattal, gyermekek esetében válasszunk olyan készítményt, ami nem csíp.

A gyulladt területek kezelésére kíméletesen használhatók a hialuronátot tartalmazó gélek. Cinkkel kiegészítve, hozzájárulhatnak a gyulladás csökkentéséhez, és a további káros következmények elkerüléséhez.

Nyaralás, utazás, táborozás, során a napégés mellett különféle mechanikai sérülések is előfordulhatnak. Ezek leggyakrabban horzsolások, vágások, égési sérülések, melyek következtében a kórokozók akadálytalanul juthatnak be a szervezetbe.

Míg a régi időkben fő célnak a sebek eltakarását tekintették, a XX. században a száraz sebkezelés elveit követték, ma már az ún. nedves sebkezelés az elfogadott. E követelménynek felelnek meg a hidrogélek, a hialuronátot tartalmazó készítmények, melyek tartós hidratáló hatásuk révén biztosítják a sebgyógyuláshoz szükséges nedves környezetet. A seb fedésére csak olyan kötszert használjunk, ami nem tapad bele a sebbe.

A sebhintőporok ideje lejárt! Ne használjuk őket, mivel a sebváladékkal, vérrel összekeveredve, nehezen eltávolítható réteget alkottak, ami alatt a kórokozók szaporodni tudtak, akadályozva a gyógyulást.

A krémek, kenőcsök, paszták szintén maradványt képeznek a seben, nehezen távolíthatók el a seb felszínéről. Sokan tapasztalhatták azt is, hogy a vágott géz beleragad a sebbe, eltávolítása fájdalommal jár, merev és rugalmatlan.

A hidrogélek ugyanakkor fenti kellemetlenségek nélkül segítik a sebgyógyulást. A hialuronát a bőr természetes alkotóeleme, elősegíti annak regenerálódását, megfelelő környezetet teremt a sebgyógyuláshoz. Több készítményben található antibakteriális összetevő – például cink vagy ezüst – is, melyek a seb elfertőződésének megakadályozásával is gyorsítják a sebgyógyulást.

Kirándulásra, a nagyszülőknél nyaralásra, táborozásra legyen a táskában a fényvédő krémek mellett sérülések esetére hialuronátos hidrogél is. Komolyabb napégés esetén szükség lehet fájdalom- és lázcsillapításra, de gondolni kell a fokozott folyadékpótlásra is. Ilyenkor jót tesz az árnyékban, hűvös szobában pihenéssel töltött néhány óra is.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!