Keresés
Close this search box.

Higiénia a nyaralás során

//

Manapság már repülőgéppel bármely országból a legtávolabbi kontinensre is eljuthatunk 36 óra alatt. Ez az idő rövidebb, mint a legtöbb betegség, fertőzés lappangási ideje, tehát a kórokozók, vírusok, baktériumok akár észrevétlenül is beutazhatják velünk a világot, mielőtt panaszt okoznának.

Higiénia a nyaralás során

Utazásunk, nyaralásunk során a legtöbb betegséget, fertőzést elkerülhetjük, megelőzhetjük a megfelelő higiéniás szabályok betartásával. Utunk során mossunk minél gyakrabban kezet, ha lehet, ne csak vízzel, hanem szappannal, fertőtlenítő folyadékkal.

Ahol nincs víz, ott is legyen nálunk mindig fertőtlenítő törlőkendő, vagy kézfertőtlenítő gél, a kisebb sérülésekre pedig sebfertőtlenítő szer és sebtapasz.

Sehol ne üljünk kádba, de zuhanyozzunk minél gyakrabban. Ha kérdéses a helyszínen lévő mosakodó szer tisztasága, használjuk a sajátunkat, vigyünk magunkkal kis kiszerelésű tisztálkodó szereket. Tartsuk a lábunkat mindig tisztán és szárazon, hogy elkerüljük a gombás és parazitás fertőzéseket.

Ahol a csapvíz nem iható, ott még fogmosáshoz is palackozott vizet használjunk!

Valójában – a tapasztalatok szerint – a műanyag flakonos vizeknél biztonságosabbak a dobozos italok, mivel a vizes flakonokat egyes helyeken „újra hasznosíthatják” és csapvízzel feltöltve ismét eladhatják. Emiatt csak megbízható helyen, boltban vásároljunk flakonos vizet!

Egyéb esetben, a víz fertőtlenítésére jód- vagy klórtartalmú tabletta is kapható. Minden esetre felkészülve, érdemes ebből is magunkkal vinni a szükséges mennyiséget. Szükségünk lehet rá az utcán, piacon vásárolt gyümölcsök, zöldségek alapos lemosásához, erre hipermangános vagy neomagnolos víz is megfelelő. A lemosástól függetlenül feltétlenül hámozzuk is meg a gyümölcsöt, zöldséget!

Természetes, hogy a legtöbb helyen a jégkocka is csapvízből készül, hiába állítják az ellenkezőjét, az a biztos, ha nem hűtjük vele italunkat.

Ha betartjuk a fenti higiéniás ajánlásokat, nagy esélyünk van rá, hogy egészségesen töltjük, és egészségesen is térünk haza nyaralásunkról.

Prof. Dr. Ternák Gábor
egyetemi tanár, PTE IKO intézet igazgatója

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!